Italia ne-a luat-o înainte și dă Austria în judecată. Miza: transporturile și miliarde de euro

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.09.2023 - 16:13
Pasul Brenner - Foto: Profimedia Images

Italia a luat-o înaintea România și va chema de urgență Austria la Curtea Europeană de Jutiție pentru restricţii impuse vehiculelor de marfă italiene în Pasul Brenner. Miza e uriașă, de miliarde de euro

SHARE

Guvernul Italiei va face o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie împotriva Austriei pentru restricţii impuse vehiculelor de marfă italiene în Pasul Brenner.

Citește și: România se răzbună pe Austria pentru Schengen blocând accesul unor delegații austriece la NATO

Anunţul a fost făcut săptămâna aceasta de vicepremierul şi ministrul transporturilor din Italia, Matteo Salvini, liderul partidului de dreapta Liga, potrivit Agerpres.

Italia ne-a luat-o înainte și dă Austria în judecată. Miza: transporturile și miliarde de euro

Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, vociferează despre primirea migranţilor, dar nu face nimic pentru a pune capăt blocadei impuse de Austria vehiculelor grele de marfă italiene în Pasul Brenner, a declarat Salvini, care a acuzat-o pe şefa CE că nu a semnat începerea procedurii de infringement împotriva Vienei.

''În acest moment, avem încredere în justiţia Curţii Europene. Nu poţi pontifica pe seama Italiei, cerând primirea şi integrarea (migranţilor) în Lampedusa, în timp ce blochezi graniţa la Pasul Brenner. Acest guvern va pune capăt acestei ruşini", a declarat Salvini, miercuri, la ora întrebărilor din Camera Deputaţilor.

Citește și: Austria, noi cifre ca să țină România afară din Schengen: 115.000 minori au cerut azil. Adevărul?

În chestiunea Brenner, "după patru ani de inactivitate din partea Comisiei Europene, guvernul a decis să activeze procedura prevăzută de Tratatul UE pentru a introduce o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie împotriva unui alt stat (membru) pentru încălcarea legislaţiei UE. Acesta este un gest puternic, dar necesar. Birourile ministerului meu şi ale Palatului Chigi (Guvernul) pregătesc dosarul'', a explicat ministrul, în pofida faptului că ''această activitate este în general sarcina Comisiei''.

''Ne confruntăm cu un act de violenţă şi aroganţă politică din partea unui guvern al unui stat membru al UE, căruia trebuie să-i punem capăt'', a mai spus Salvini. ''Restricţiile au fost introduse de Austria, pe hârtie, din motive de mediu, însă mediul nu are nicio legătură cu acest lucru. Este pur şi simplu o concurenţă austriacă neloială împotriva antreprenorilor şi transportatorilor din Italia, Germania şi de pe întregul continent european''.

Pasul Brenner (germană Brennerpass, italiană Brennero) este o trecătoare de graniță importantă din Alpii Orientali care leagă landul Tirol din Austria cu Tirolul de Sud (provinicia Bozen) din Italia, ponderea fiind aici circulația rutieră.

Ce restricții a impus Austria

Restricțiile de trafic pe timp de noapte de pe autostrada A12 din Tirol s-au aplicat de la finalul lui 2020 tuturor vehiculelor grele, inclusiv celor care îndeplinesc normele Euro 6.

Restricțiile se aplica pe ambele sensuri de mers între km 6 (lângă Langkampfen) și km 90 (Zirl) și vizează vehiculele de peste 7,5 t.

În funcție de sezon, restricțiile se aplica în următoarele intervale:

– din luna mai până în octombrie de la 22:00 până la 5.00 în timpul săptămânii și de la 23.00 la 5.00 duminica și de sărbătorile legale,

– din noiembrie până în aprilie, de la ora 20:00 până la 5 a.m. în timpul săptămânii și de la 23.00 la 5.00 în zilele de duminică și de sărbătorile legale.

În octombrie, vicepremierul şi ministrul Matteo Salvini se va deplasa în Pasul Brenner pentru a verifica situaţia, în special după anunţul făcut de Viena privind întărirea controalelor la frontieră.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te