Israelul plănuiește o „lovitură limitată” în interiorul Iranului. SUA anunță „un val” de sancțiuni

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.04.2024 - 08:20
Israelul plănuiește o „lovitură limitată” în interiorul Iranului. SUA anunță „un val” de sancțiuni - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Israelul plănuiește o „lovitură limitată” în interiorul Iranului. SUA anunță „un val” de sancțiuni. Israelul are în vedere un atac "limitat și restrâns" în interiorul Iranului, anunță mai mulți oficiali americani

SHARE

Un oficial de rang înalt al administrației americane și o altă sursă familiarizată cu informațiile au declarat că se pare că Israelul ia în considerare o "lovitură limitată" în interiorul Iranului. 

Israelul plănuiește o „lovitură limitată” în interiorul Iranului. SUA anunță „un val” de sancțiuni 

"Am spera că ne vor da un avertisment, astfel încât să fim pregătiți să ne protejăm personalul, nu doar militar, ci și diplomatic din întreaga regiune", a declarat oficialul administrației pentru postul american de televiziune.

"Dar nu există nicio garanție că ne vor anunța, iar ei știu că atunci când ne vor anunța este posibil să ne înregistrăm din nou obiecția față de ceea ce urmează să desfășoare."

Oficialul a adăugat că SUA sunt "încrezătoare că va exista o dezescaladare" dacă Israelul nu răspunde. 

Citește și: Războiul Iran-Israel: România condamnă atacul Teheranului. „Facem apel la evitarea unei escaladări”

"Dar orice mișcare suplimentară deschide acum o serie de alte posibilități, dintre care unele sunt destul de înspăimântătoare", au spus aceștia.

Citește și: Iranul amenință Israelul: „Cea mai mică acțiune va fi întâmpinată cu un răspuns sever și extins”

SUA vor viza programul de rachete al Iranului prin noi sancțiuni

În zilele următoare, Statele Unite vor impune noi sancțiuni care vizează Iranul, inclusiv programul său de rachete și drone, precum și noi sancțiuni împotriva entităților care sprijină Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) și Ministerul Apărării din Iran.

Citește și: Cum motivează Iranul atacul violent cu rachete și drone asupra Israelului? Planul lui Khamenei

"În urma atacului aerian fără precedent al Iranului împotriva Israelului, președintele Biden se coordonează cu aliații și partenerii, inclusiv G7, și cu liderii bipartizani din Congres, pentru un răspuns cuprinzător”, anunță consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan.

Aceste noi sancțiuni și alte măsuri vor continua un ritm constant de presiune pentru a limita și degrada capacitatea și eficacitatea militară a Iranului și pentru a confrunta întreaga gamă de comportamente problematice ale acestuia, potrivit SkyNews.

În ultimii trei ani, pe lângă sancțiunile legate de rachete și drone, Statele Unite au sancționat peste 600 de persoane și entități care au legătură cu terorismul, finanțarea terorismului și alte forme de comerț ilicit, cu încălcări îngrozitoare ale drepturilor omului și cu sprijinul acordat grupurilor teroriste proxy, inclusiv Hamas, Hezbollah, Houthis și Kataib Hezbollah.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te