Iranul amenință Israelul: „Cea mai mică acțiune va fi întâmpinată cu un răspuns sever și extins”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.04.2024 - 12:28
Iranul amenință Israelul: „Cea mai mică acțiune va fi întâmpinată cu un răspuns sever și extins” - Foto: Profimedia images

Iranul amenință Israelul: „Cea mai mică acțiune va fi întâmpinată cu un răspuns sever și extins”. Președintele Iranului avertizează Israelul și aliații săi asupra unui răspuns sever și dureros dacă "interesele" sale vor fi vizate într-un eventual atac „promis” de Tel Aviv.

SHARE

Președintele Ebrahim Raisi a avertizat că "cea mai mică acțiune împotriva intereselor Iranului" va fi întâmpinată cu un răspuns "sever, extins și dureros".

Iranul amenință Israelul: „Cea mai mică acțiune va fi întâmpinată cu un răspuns sever și extins”

În cadrul unei convorbiri telefonice cu emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al Thani, luni, președintele a declarat că atacul Iranului asupra Israelului din acest weekend a fost un act de "apărare legitimă".

"Așa cum am anunțat deja oficial, operațiunea "Promisiunea onestă" a fost realizată cu succes cu scopul de a pedepsi agresorul. Acum declarăm cu fermitate că cea mai mică acțiune împotriva intereselor Iranului va fi cu siguranță întâmpinată cu un răspuns sever, extins și dureros împotriva tuturor autorilor săi", a declarat Raisi.

"Promisiunea onestă" a fost numele dat atacului fără precedent al Iranului, în cadrul căruia au fost lansate drone și rachete asupra Israelului pe o perioadă de cinci ore - aproape în întregime interceptate de armata israeliană și de aliații săi. Israelul a promis că va răspunde și își cântărește opțiunile în acest sens.

Citește și: Război Israel - Iran. Macron: Franța va face totul pentru a evita o escaladare în Orientul Mijlociu

În cadrul apelului, Qatar "a subliniat necesitatea de a reduce toate formele de escaladare și de a evita extinderea conflictului în regiune", potrivit unei declarații difuzate de agenția de presă de stat Sheikh Tamim.

Citește și: VIDEO Momentul în care o navă israeliană distruge o dronă iraniană. Sistemul Iron Dome, în acțiune!

Israelul „caută” un răspuns pentru asediul iranian de sâmbătă

Israelul nu a ajuns încă la un acord cu privire la modul în care să răspundă la atacul iranian, în urma căruia peste 300 de proiectile au fost lansate asupra teritoriului său, în prima confruntare militară directă dintre Republica Islamică și statul evreu.

Premierul Benjamin Netanyahu trebuie acum să pună în balanță apelul coaliției sale de dreapta pentru o reacție fermă și riscul de a izola și mai mult Israelul pe plan internațional prin extinderea războiului fără sprijin internațional.

Citește și: Apărarea Israelului vs. Ucraina: „Cerul Israelului”, inpenetrabil. Ucraina, sub „ploaie” de rachete

În ciuda presiunii din partea aliaților de a nu escalada, cabinetul de război al Israelului dezbate acum momentul și amploarea răspunsului, au declarat pentru CNN doi oficiali israelieni familiarizați cu deliberările.

Analiștii spun că Israelul are puține opțiuni, iar fiecare dintre aceste opțiuni vine cu un preț, mai ales că este deja implicat într-un război brutal de șase luni cu Hamas în Fâșia Gaza și se confruntă cu diverși militanți susținuți de Iran în regiune.

Un atac direct asupra Iranului ar crea încă un precedent. Deși se crede că Israelul a desfășurat de-a lungul anilor operațiuni secrete în Iran, vizând adesea persoane sau instalații considerate o amenințare la adresa securității sale, nu a lansat niciodată un atac militar direct pe teritoriul iranian.

"Ne aflăm cu siguranță într-o nouă fază și într-o fază foarte periculoasă a confruntării israeliano-iraniene", a declarat Raz Zimmt, expert în Iran la Institutul pentru Studii de Securitate Națională (INSS) din Tel Aviv. "Iranul a încercat cu siguranță să schimbe regulile jocului cu Israelul... Ne-am putea aștepta la mai multe runde de atacuri directe în viitor".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te