Israelul, însărcinat în secret să facă pace în Ucraina. Putin i-a promis că nu-l ucide pe Zelenski

DE Elena Andrei | 05.02.2023 - 18:00
Fostul premier israelian Naftali Bennett și Putin la Soci/Foto: Profimedia Images

Un interviu publicat recent aruncă lumină asupra diplomației de culise și a eforturilor secrete ale fostului premier israelian Naftali Bennett de a-i oferi liderului ucrainean „siguranță”.

SHARE

Bennett, care a servit pentru scurt timp ca mediator la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, spune că a obținut o promisiune din partea președintelui rus de a nu-l ucide pe omologul său ucrainean. Dar atât.

Bennett a devenit intermediar în primele săptămâni ale războiului, devenind unul dintre puținii lideri occidentali care s-au întâlnit cu președintele Vladimir Putin în timpul războiului, într-o călătorie rapidă la Moscova în martie anul trecut.

În timp ce eforturile de mediere ale lui Bennett par să fi făcut prea puțin pentru a pune capăt vărsării de sânge care continuă până în prezent, remarcile sale, într-un interviu postat online, au aruncat lumină asupra diplomației de culise și a eforturilor urgente care au fost în curs de desfășurare pentru a încerca să ducă la un sfârșit rapid al conflictului în primele zile.

Citește și

VIDEO Balonul spion al Chinei, doborât de un F22 Raptor, a survolat silozuri nucleare în SUA

FOTO Canada a trimis Ucrainei primul tanc Leopard 2 din cele patru promise

În interviul de cinci ore, care a abordat numeroase alte subiecte, Bennett spune că l-a întrebat pe Putin dacă intenționa să-l ucidă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Am întrebat: Ce faci? Plănuiești să-l omori pe Zelenski?. El a spus că nu-l va omorî. Atunci i-am spus: Trebuie să înțeleg că îmi dai cuvântul tău că nu-l vei ucide pe Zelenski?. El a confirmat din nou că nu are de gând să-l omoare”, a spus Bennett.

Premierul israelian l-a sunat apoi pe Zelenski pentru a-l informa despre promisiunea lui Putin. "Ascultă, am ieșit de la o întâlnire, nu te va ucide. El m-a întrebat dacă sunt sigur. I-am spus 100%”.

El a explicat că s-a dus la Moscova la cererea lui Zelenski, crezând că există o mică fereastră de timp în care se poate ajunge la o înțelegere pentru a pune capăt războiului, potrivit Jerusalem Post

„Am mers în secret absolut prin regiunea Kazahstanului, pentru că nu puteam zbura deasupra Mării Negre. Pe drum ne-am rugat și am făcut o binecuvântare peste vinul de Sabat, a fost foarte emoționant", a spus Bennett.

De la Moscova, a plecat la Berlin, pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz și împreună au mers în Franța, Marea Britanie și Statele Unite, care știau despre vizita sa.

"Tot ceea ce am făcut a fost coordonat cu Statele Unite, Germania și Franța", a spus Bennett.

Bazele acelui moment fuseseră puse cu două luni mai devreme, înainte de război, când Bennett l-a vizitat pe Putin la Soci pentru o conversație prelungită de cinci sau șase ore, o plimbare pe malul Mării Negre și o vizită la casa sa.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te