Israelul, în prag de „război total” cu Libanul. Marea Britanie suspendă exportul de arme

DE Adina Mutăr | 29.07.2024 - 18:30
Israelul, în prag de „război total” cu Libanul. Marea Britanie suspendă exportul de arme  - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Israelul, în prag de „război total” cu Libanul. Marea Britanie suspendă exportul de arme - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Israelul, în prag de „război total” cu Libanul. Marea Britanie suspendă exportul de arme. Un război total între Israel și Liban este din ce în ce mai aproape să izbucnească, în urma unui atac cu rachetă al Hezbollah care a ucis 12 copii într-o comunitate druză.

SHARE

Israelul, în prag de „război total” cu Libanul. Marea Britanie suspendă exportul de arme.

Israelul așteaptă „oportunitatea operațională” pentru o lovitură de răzbunare în Liban, care a fost aprobată de Cabinetul de Securitate duminică, la două zile după masacrul care a dus la moartea a 12 copii și adolescenți druzi aflați pe un teren de fotbal din Majdal Shams. 

Israelul, în prag de „război total” cu Libanul

Ținta atacului Israelului, ca răspuns la masacrul comis de Hezbollah, este  decisă de oficialii israelieni și adusă spre aprobare în discuția Cabinetului.

Zboruri întârziate sau anulate pe aeroportul din Beirut pe fondul amenințării israeliene

Toate plecările și sosirile pe Aeroportul Internațional Rafic Hariri din Beirut au fost amânate sau anulate din cauza amenințării unui posibil atac israelian asupra Libanului.

Mai multe curse au fost suspendate sau anulate începând cu seara zilei de 28 iulie, existând riscul unui atac iminent al Israelului.

Toate zborurile către și dinspre Beirut către diferite destinații din întreaga lume sunt marcate „anulat” sau „întârziat”.

Transportatorul de pavilion al Libanului, Middle East Airlines (MEA), a anunțat anterior că unele zboruri programate să plece din Beirut vor fi amânate până în dimineața zilei de 29 iulie.

MEA, compania aeriană națională a Libanului cu sediul în Beirut, opereazăde regulă  zboruri către diferite destinații din Orientul Mijlociu, Europa, Africa și nu numai.

SUA, Marea Britanie și Franța au emis alerte de securitate pentru cetățenii lor, sfătuindu-i să nu călătorească în Liban, invocând potențiale întreruperi în călătoriile aeriene din cauza tensiunilor regionale sporite, potrivit Anadolu..

Tensiunile în regiune au escaladat după ce armata israeliană a prezentat duminică guvernului scenarii pentru un atac masiv asupra grupării libaneze Hezbollah, responsabilă de atacul cu rachetă asupra stadionului din Majdal Shams, deși grupul a negat orice responsabilitate.

Potrivit Radio Armata Israelului, liderii militari au formulat scenarii pentru un potențial atac asupra Hezbollah și le-au pus pe masă pentru discuții la nivel politic.

Se discută despre întreprinderea unor acțiuni militare severe” în Liban. 

Sâmbătă, premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că Hezbollah va „plăti un preț mare” pentru atac.

Suspendarea exportului de arme către Israel

Strategia de luptă pe care o va decide Israelul depinde de susținerea militară pe care o vor avea din partea unor terți parteneri.

Citește și: Războiul Israel - Hamas: Nicio soluție la orizont

Marea Britanie va anunța cel mai  probabil că va suspenda eliberarea licențelor de export pentru vânzarea de arme către Israel în zilele următoare, au declarat luni oficiali de la Ierusalim, potrivit ynetnews.com.

Premierul laburist Keir Starmer și-a exprimat deja îngrijorarea cu privire la intenția procurorului șef al Curții Penale Internaționale Karim Khan de a emite mandate de arestare pentru premierul Benjamin Netanyahu și pentru ministrul Apărării al Israelului, Ioav Gallant.

Citește și: Israelul deschide un nou front. Planurile unei ofensive în Liban împotriva Hezbollah, aprobate

Oficialii cred că decizia de la Londra va fi luată în urma avizului emis de Curtea Internațională de Justiție (CIJ) săptămâna trecută, conform căruia ocuparea teritoriilor palestiniene de către Israel este o încălcare a Dreptului internațional.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te