Israelul acuză Iranul că transferă arme în Venezuela, iar Al-Quds operează deja în America de Sud

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 23.11.2021 - 20:58
Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a denunţat „transferul de arme de către Iran în Venezuela”. / Foto: sueddeutsche.de

Ministrul israelian al Apărării a denunţat „transferul de arme de către Iran în Venezuela”, afirmând că Forţele Al-Quds - unitatea specială a Gardienilor Revoluţiei însărcinată cu operaţiunile externe - operează deja în America de Sud.

SHARE

Chiar dacă Gantz nu a oferit mai multe detalii despre aceste presupuse operaţiuni, el le-a încadrat în ceea ce a denumit 'export de terorism iranian' sub conducerea ayatollahului Ali Khamenei. Acuzaţia a fost făcută cu ocazia unei conferinţe consacrate problemelor de politică şi securitate la Universitatea Reichman din Israel.

Totodată, ministrul israelian al apărării a evocat că, în 2018, Teheranul a utilizat drone 'încercând să transfere explozibili din Siria teroriştilor' palestinieni din Cisiordania.

Citește și: Sunt părinți în România care nu au nici măcar zece lei pentru a cumpăra un cadou de Crăciun (studiu)

În acest caz, a spus el, dronele iraniene au decolat de pe aeroportul T4 din Siria, fiind încărcate cu explozibili, pe care - potrivit serviciilor de informaţii israeliene - încercau să-i transfere miliţiilor palestiniene din Cisiordania.

Pe de alta parte, Gantz a subliniat că Iranul foloseşte două baze militare, în regiunea Chabahar şi pe insula Qeshm (în strâmtoarea Ormuz), pentru a efectua atacuri maritime şi a-şi depozita dronele.

Aceste acuzaţii intervin cu puţin timp înaintea reluării săptămâna viitoare a negocierilor între Iran şi Grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) pentru a relansa acordul nuclear din 2015 şi căruia Israelul se opune cu fervoare.

Citește și: FOTO Elena Udrea merge la biserică cu gealații Primăriei Voluntari, păstorită de Florentin Pandele

În cursul conferinţei pe probleme de securitate, premierul israelian Naftali Bennett s-a referit la aceste negocieri şi a menţionat că, 'şi în cazul în care se va ajunge la o relansare a acordului, Israelul nu va fi parte la pact şi, deci, nu va avea nicio obligaţie faţă de el', într-o aluzie clară la avertismente deja formulate de Israel, care nu a exclus un atac împotriva Iranului pentru a-l împiedica să se doteze cu arma nucleară.

'Statul israelian trebuie să-şi menţină capacitatea şi libertatea de acţiune în orice situaţie şi în orice împrejurare politică', a adăugat Bennett.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.