ISRAEL/ Partidul lui Netanyahu este pe primul loc, la limită, în alegerile legislative

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.04.2019 - 08:17
Benjamin Netanyahu Foto: Guliver/ Getty Images

Formațiunea premierului în exercițiu Benjamin Netanyahu, Likud, ocupă primul loc după alegerile legislative din Israel, după numărarea a 93% din voturi, scrie cotidianul ”Haaretz”.

SHARE

Likud devansează coaliţia Albastru & Alb (Kahol Lavan) a lui Benny Gantz, fost şef al Statului Major al armatei israeliene, cu doar un singur mandat în viitorul parlament unucameral de la Tel Aviv, Knesset: 36 la 35. Forul legislativ numără 120 de locuri.

Celelalte poziții în ierarhie sunt ocupate de formaţiunea religioasă ”Shas” şi  de alianţa ”Yahadut HaTora HaMeuhedet” (Iudaismul Unit de Tora), ambele cu câte 8 locuri, precum şi Partidul Laburist, cu 6 locuri. În Knesset ar mai putea intra şi formaţiunile Yisrael Beiteinu, Ihud Miflagot HaYamin (Uniunea Partidelor de Dreapta) şi Hadash-Ta'al, fiecare cu câte 5 locuri, iar Kulanu şi Meretz iau câte 4 locuri fiecare.

În momentul de față, configurația parlamentaară oferă premierului Benjamin Netanyahu prima șansă în formarea unei coaliții de guvernare, în condițiile în care niciunul dintre cele două blouri politice mari nu are suficiente voturi pentru a guverna de unul singur.  Rezultatele parţiale indică un avantaj clar pentru formaţiunile de dreapta, care îl susţin pe Netanyahu.

"Este noaptea unei victorii colosale", a declarat Netanyahu, după ce exit-poll-urile au indicat posibila victorie a partidului său. El a anunţat că a iniţiat deja discuţiile cu posibilii parteneri de coaliţie guvernamentală, scrie ”The Guardian”.

Netanyahu a mai spus că va fi "prim-ministrul tuturor cetăţenilor Israelului, de dreaptă şi de stânga, evrei şi ne-evrei deopotrivă", dar a precizat că orice guvern va forma "va fi un guvern de dreapta".

Dacă va obţine un nou mandat, al cincilea, Benjamin Netanyahu îl va devansa în iulie pe David Ben-Gurion, fondatorul statului Israel, devenind premierul care a condus naţiunea cel mai mult timp. Cu toate acestea, imaginea lui Benjamin Netanyahu este afectată de un amplu scandal de corupţie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.