IRAK „Opțiuni legale” după atacul aerian al SUA împotriva milițiilor iraniene ce folosesc UAV

DE Adina Mutăr | 28.06.2021 - 19:41
Atac aerian al SUA împotriva milițiilor iraniene ce folosesc UAV /Foto: USAIRFORCE

Guvernul irakian a condamnat luni un raid aerian al SUA împotriva milițiilor susținute de Iran de-a lungul frontierei sale cu Siria și a declarat că „va studia toate opțiunile legale” pentru a împiedica repetarea unei astfel de acțiuni.

SHARE

Cabinetul, condus de premierul Mustafa al-Kadhimi, a organizat o ședință de securitate de urgență după atacurile aeriene ale SUA, pe care le-a catalogat ca „o încălcarea suveranității irakiene”.


Statele Unite au luat măsurile necesare atunci când au lansat atacuri aeriene împotriva milițiilor susținute de Iran în Irak și Siria, trimițând un mesaj puternic și important, a declarat luni secretarul de stat american, Antony Blinken.

„Am luat măsurile necesare, adecvate, deliberate, menite să limiteze riscul escaladării, dar și să trimită un mesaj de descurajare clar și fără echivoc", a declarat Blinken, aflat la Roma, la întruninrea coaliției anti-ISIS.

Citește și

Noul ministru israelian de externe are „rezerve” față de dosarul nuclear iranian

„Sabotajul” la centrul de centrifuge din Iran, atac cu „dronă quadcopter” lansată de MEK


Pentagonul a anunțat că a efectuat luni dimineața atacuri aeriene împotriva „facilităților utilizate de miliții susținute de Iran” la granița Irak-Siria, ordonate de președintele Joe Biden, ca răspuns la atacurile recente asupra intereselor SUA.

„La ordinul președintelui Biden, forțele militare americane au efectuat atacuri aeriene de precizie, defensive, împotriva facilităților utilizate de miliții sprijinite de Iran în regiunea de frontieră Irak-Siria", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-un comunicat.

Grupările, inclusiv Kataeb Hezbollah și Kataeb Sayyid al-Shuhada, două facțiuni militare irakiene dure, având legături strânse cu Teheran, „s-au angajat în atacuri cu vehicule aeriene fără pilot (UAV) împotriva personalului și facilităților SUA din Irak”.

Statele Unite au acuzat în mod constant facțiunile irakiene legate de Iran pentru atacurile cu rachete și drone asupra bazelor ce găzduiesc personal militar.

„Având în vedere seria de atacuri a grupărilor susținute de Iran care vizează interesele SUA în Irak, președintele a comandat acțiuni militare pentru a perturba și descuraja astfel de agresiuni", a spus Kirby.

Atacurile SUA au vizat unități operaționale și de depozitare a armelor în două locații din Siria și o locație în Irak, ambele situându-se aproape de granița dintre aceste țări.

O sursă medicală de la un spital din zonă și mai multe surse locale au declarat pentru Reuters că 17 persoane au fost ucise și mai multe rănite, iar trei camioane încărcate cu muniții venind din Irak în Siria, precum și posturi de frontieră ale milițiilor, au fost lovite.

De la începutul anului au avut loc peste 40 de atacuri asupra bazelor SUA din Irak, unde 2.500 de soldați americani sunt desfășurați ca parte a unei coaliții internaționale pentru a lupta împotriva grupurilor jihadiste.

Atacurile SUA s-au desfășurat la o zi după ce oficialii kurzi irakieni au declarat că trei drone încărcate cu exploziv au lovit lângă orașul Arbil din nordul Irakului, unde Statele Unite au un consulat.

S-a întâmplat, de asemenea, în timp ce Hashed al-Shaabi, o alianță paramilitară proiraniană ce se opune prezenței SUA în Irak, a organizat o paradă militară lângă Bagdad, la care au participat înalți oficiali.

Iranul a condamnat luni atacurile aeriene ale SUA asupra milițiilor din regiunea de frontieră irakian-siriană, declarând că atacurile „destabilizează securitatea regională”.

Saeed Khatibzadeh, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, a declarat că actuala administrație americană a lui Joe Biden „urmează abordarea fostei administrații Donald Trump”.

„Cu siguranță, ceea ce fac Statele Unite este să perturbe securitatea în regiune, iar una dintre victimele acestei perturbări vor fi chiarStatele Unite", a amenințat Khatibzadeh într-o conferință de presă la Teheran. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te