Iordania cere sisteme de apărare Patriot de la SUA. Un conflict regional, iminent

DE Daniel Toșa | Actualizat: 30.10.2023 - 08:17
Iordania cere sisteme de apărare Patriot de la SUA. Un conflict regional, iminent - Foto: Profimedia images

Iordania, un aliat convins al Statelor Unite, a cerut Washingtonului să desfăşoare sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a-şi consolida apărarea frontierei într-un moment de tensiuni regionale şi conflicte sporite, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei iordaniene.

SHARE

"Am cerut părţii americane să ne ajute la consolidarea sistemului nostru de apărare cu sisteme de rachete de apărare aeriană Patriot", a declarat duminică pentru televiziunea de stat generalul de brigadă Mustafa Hiyari, purtătorul de cuvânt al armatei Iordaniei.

Iordania cere sisteme de apărare Patriot de la SUA. Un conflict regional, iminent

Rachetele americane Patriot erau staţionate în regat în 2013, în urma unei revolte în Siria, unde regatul se temea că un război civil s-ar putea răspândi şi ar putea aprinde un conflict regional.

Iordania este din ce în ce mai îngrijorată că bombardarea necruţătoare a Fâşiei Gaza de către Israel după atacul Hamas din 7 octombrie s-ar putea extinde, de asemenea, într-o conflagraţie mai largă, au spus oficialii.

Hiyari a negat informaţiile de pe reţelele de socializare conform cărora Pentagonul a folosit baze iordaniene pentru a transporta unele din echipamente şi arme din depozitele sale în Israel, cu scopul de a contribui la consolidarea războiul său în Gaza.

Citește și: VIDEO Momentul în care vehicule și buldozere blindate deschid calea tancurilor Merkava spre Gaza

Cu toate acestea, Pentagonul a folosit instalaţiile militare iordaniene în ultimele luni, pe măsură ce Washingtonul şi-a consolidat postura militară în regiune, au spus diplomaţi occidentali.

Statele Unite şi-au consolidat semnificativ puterea navală în Orientul Mijlociu în ultimele săptămâni cu două portavioane, nave de sprijin şi au crescut cu câteva mii numărul militarilor din regiune.

Înalţi oficiali din administraţia Biden, inclusiv secretarul Apărării Lloyd Austin, au avertizat asupra riscului unei escaladări majore a atacurilor asupra trupelor americane din Orientul Mijlociu şi a riscului ca Iran să încerce să extindă războiul dintre Israel şi Hamas.

Citește și: Războiul Israelului împotriva Hamas intră în a „doua fază”. Netanyahu: Războiul va fi „lung şi greu”

Regatul este unul dintre puţinii aliaţi regionali care desfăşoară exerciţii ample cu trupele SUA pe tot parcursul anului, iar armata Iordaniei este unul dintre cei mai mari beneficiari ai finanţării militare străine americane.

Regatul haşemit a cerut, de asemenea, mai mult ajutor pentru a combate dronele folosite într-un război împotriva traficului cu droguri în valoare de miliarde de dolari de-a lungul graniţei cu Siria, pe care Amman îl pune pe seama miliţiilor pro-iraniene care deţin controlul în sudul Siriei."Dronele au devenit o ameninţare pe toate fronturile noastre", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Mustafa Hiyari.

De la începutul conflictului sirian în 2011, SUA au cheltuit sute de milioane de dolari pentru a ajuta Iordania să înfiinţeze un sistem de supraveghere elaborat, cunoscut sub denumirea Programul de Securitate a Frontierei, pentru a opri infiltrarea militanţilor din Siria şi Irak. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te