Iohannis a propus Parlamentului un centru de antrenament pentru pușcașii marini ucraineni

DE Adina Mutăr | 19.09.2024 - 21:18
Iohannis a propus Parlamentului un centru de antrenament pentru pușcașii marini ucraineni - Foto: Ukrainian Navy (imagine cu caracter ilustrativ)
Iohannis a propus Parlamentului un centru de antrenament pentru pușcașii marini ucraineni - Foto: Ukrainian Navy (imagine cu caracter ilustrativ)

Iohannis a propus Parlamentului un centru de antrenament pentru pușcașii marini ucraineni. Într-o scrisoare adresată Parlamentului, Iohannis a subliniat necesitatea unei asistențe militare sporite și a unei pregătiri diversificate pentru armata ucraineană.

SHARE

Iohannis a propus Parlamentului un centru de antrenament pentru pușcașii marini ucraineni.

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a adresat Parlamentului cu o propunere de înființare a unui centru de pregătire în România pentru pregătirea marinarilor ucraineni.

Centrul ar urma să fie creat în cadrul Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei (UDCG, cunoscut și sub numele de grupul Ramstein) pentru a consolida capacitățile maritime ale Ucrainei.

Iohannis a propus Parlamentului un centru de antrenament pentru pușcașii marini ucraineni

România va sprijini pregătirea marinarilor ucraineni în limita capacităţilor sale.

Contribuțiile comunității internaționale vor ajuta la sprijinirea activității centrului. În special, Regatul Unit va oferi finanțare integrală pentru etapa sa inițială de dezvoltare, potrivit Militarnyi.

Se menționează că centrul va funcționa timp de doi ani, sub rezerva aprobării prealabile a partenerilor militari.

De asemenea, România își rezervă dreptul de a se retrage din obligație în orice moment în timpul procesului de formare sau la sfârșitul perioadei convenite.

Olanda a finalizat instruirea secretă pentru 300 de pușcași marini ucraineni. Timp de patru luni, trupele ucrainene au fost instruite în operațiuni amfibii de către specialiști din Corpul Marin olandez.

Pot acționa acum pentru a ataca ținte navale sau pentru a debarca în Crimea, un obiectiv prioritar pentru Kiev.

Militarnyi a raportat anterior că Olanda va furniza Ucrainei bărci blindate de mare viteză în versiuni de patrulare și de luptă.

Și Marea Britanie a promis ambarcațiuni de asalt pentru scopul declarat de a ajuta Ucraina să elibereze Crimeea, o victorie care ar fi dezastruoasă pentru Rusia.

US Navy Seal vine în România

Pentagonul vrea să-și mărească forța de lovire la Marea Neagră și trimite la Mihail Kogălniceanu militari din celebrele Forțe navale pentru Operații Speciale (FOS) americane SEAL. Acestea au mai fost în România pe principii rotaționale, dar acum este vorba de o bază permanentă.

“Comandantul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale al SUA din Europa (SOCEUR) l-a informat pe șeful Statului Major al Apărarii cu privire la intenția fermă de creștere a numărului de militari dislocați în România, concomitent cu prepoziționarea unor produse militare, echipamente si materiale din înzestrarea United States Naval Special Warfare (US NSW), în scopul instruirii în comun și a creșterii capacității de asigurare a unui răspuns adecvat la eventualele provocări de securitate din regiunea Mării Negre”, se arată într-o scrisoarea trimisă de președintele Iohannis către Parlament.

Citește și: Olanda a finalizat instruirea secretă a 300 de pușcași marini ucraineni. Antrenați și în România

Nu numai pușcașii marini ucraineni sunt antrenați în România. Ministrul Apărării Angel Tîlvăr și ministrul Apărării al Ucrainei Rustem Umierov au declarat la 12 septembrie că un grup de piloți ai Forțelor Aeriene Ucrainene încep antrenamentele pe avioanele de luptă F-16 în România.

În iunie, s-a anunțat că România va finanța pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 la baza aeriană de la Fetești.

Citește și: Comando SUA care l-a ucis pe Ben Laden vine în România. Sunt cei mai buni din lume

Țara va folosi bugetul Ministerului Apărării pentru a acoperi costurile suportate de piloții și personalul tehnic ucraineni în timpul șederii la baza aeriană românească.

Centrul a fost creat împreună cu alți aliați și cu Lockheed Martin, producătorul acestor avioane de luptă americane. Îndeplinește cerințele de pregătire ale piloților NATO.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te