Întâlnire de gradul zero între Putin și Ergodan pe tema acordului de la Marea Neagră. Negocieri

DE Alexandra Lupascu | 04.09.2023 - 16:13
Întâlnire de gradul zero între Putin și Ergodan pe tema acordului de la Marea Neagră. Negocieri Foto: kremlin.ru

Cei mai importanţi responsabili pentru politicile economice ale Turciei au luni întâlniri cu omologi din Rusia, însoţindu-l pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care a venit la Soci pentru a discuta cu Vladimir Putin în special despre exporturile de cereale pe Marea Neagră.

SHARE

Cei mai importanţi responsabili pentru politicile economice ale Turciei au luni întâlniri cu omologi din Rusia, însoţindu-l pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care a venit la Soci pentru a discuta cu Vladimir Putin în special despre exporturile de cereale pe Marea Neagră în contextul războiului din Ucraina, relatează Reuters.

Întâlnirea lui Putin cu Erdogan a început la Soci, iar potrivit unui transcript publicat pe site-ul Kremlinului, în discursul de întâmpinare liderul rus i-a spus omologului turc că problemele legate de criza ucraineană "nu vor fi ignorate" şi că este "deschis" la negocieri pe tema acordului referitor la transportul cerealelor pe Marea Neagră.

Putin a subliniat mai întâi cooperarea economică excelentă dintre cele două ţări - în ciuda sancţiunilor occidentale - şi a pus accent pe sectorul energiei.

Când a trecut la temele de politică externă, el a menţionat Ucraina, dar şi subiectul Siria şi Libia, unde cele două ţări au uneori interese diferite.

Mesajul lui Putin

"Dragă domnule Preşedinte! Dragi prieteni,

Am convenit asupra acestei întâlniri cu mult timp în urmă, dar, după alegerile din Turcia, aceasta este prima noastră întâlnire faţă în faţă.

Am avut deja plăcerea de a vă felicita pentru rezultatele obţinute şi aş dori să o spun din nou în persoană, chiar dacă au trecut câteva luni.

Elanul în dezvoltarea relaţiilor dintre Rusia şi Turcia, care a fost obţinut cu participarea dumneavoastră directă, a fost menţinut.

Aş dori să atrag atenţia asupra faptului că, anul trecut, cifra noastră de afaceri comercială a crescut cu peste 80 % - 86 %, cred.

În prima jumătate a acestui an, tendinţa pozitivă continuă. Nu este la fel de puternică ca anul trecut, dar este totuşi pozitivă.

Iar relaţiile se diversifică: nu este vorba doar de sectoarele tradiţionale ale cooperării noastre, inclusiv agricultura şi energia, ci şi de alte domenii care se dezvoltă, ceea ce mă bucură foarte mult.

Citește și: VIDEO Cum colectează ucrainenii date despre ținte aflate adânc în zone controlate de ruși

Am făcut progrese, sper ca în viitorul apropiat să finalizăm negocierile privind crearea unui hub de gaze în Turcia, pentru a face mai stabilă şi mai echilibrată situaţia în sectorul energetic din regiune. Cred că acest lucru va fi benefic.

În domeniul agriculturii, am menţionat deja, am extins posibilităţile de furnizare a produselor agricole de la producătorii turci pe piaţa rusă, iar aici volumul este bun - şi în creştere.

În domeniul industriei metalurgice, relaţiile se dezvoltă şi au o perspectivă foarte bună. După cum am spus, ne mişcăm cu multă încredere în sectorul energetic.

S-au ajuns la acorduri între principalii furnizori şi consumatori de ambele părţi şi sper că acest lucru se va întâmpla şi vom vedea acest lucru în viitorul apropiat.

Construcţia reactoarelor nucleare de la centreala Akkuyu continuă. Turcia a devenit acum membră a clubului internaţional al statelor nucleare în sensul deplin al cuvântului - după livrarea primului lot de combustibil nuclear rusesc la Akkuyu. Anul viitor - totul decurge conform planului - vom lansa prima unitate.

 Citește și: 300.000 de soldați mobilizați la frontiera estică, răspunsul NATO la invazia Ucrainei de către Putin

Există opţiuni posibile interesante aici pentru continuarea cooperării noastre. În acest moment, un personal calificat foarte numeros - aproximativ 25 000 de persoane - continuă să lucreze la uzină.

Avem multe de discutat în ceea ce priveşte asigurarea securităţii în regiune. Bineînţeles, nu vom ignora problemele legate de criza ucraineană.

Ştiu că intenţionaţi să ridicaţi întrebări cu privire la acordul privind cerealele. Suntem deschişi la negocieri pe această temă.

Citește și: Stoltenberg, despre amenințarea nucleară a Rusiei: „O retorică periculoasă și nesăbuită"

Bineînţeles, noi doi am făcut multe pentru situaţia din Siria. Ştiu cât de sensibilă este această problemă pentru Republica Turcia.

Trebuie să consolidăm cele mai importante lucruri care au fost stabilite în cadrul formatului Astana, precum şi această platformă în sine, în opinia mea.

Bineînţeles, este vorba şi despre alte ţări din regiune, mă refer la tema libiană.

Există multe alte chestiuni bilaterale şi internaţionale care se vor afla cu siguranţă în centrul atenţiei noastre astăzi.

Vă mulţumesc foarte mult pentru că aţi acceptat invitaţia şi aţi venit astăzi la Soci".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te