Infectările cresc prea repede. În Europa e tot mai puțin Remdesivir, medicament folosit anti COVID

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 07.10.2020 - 13:53
Redemsivir face parte din cocktailul de medicamente folosit pentru tratarea COVID

Mai multe state europene se confruntă cu o criză în aprovizionarea cu antiviralul Remdesivir, stocurile lor fiind pe sfârşite în timp ce numărul noilor cazuri de COVID-19 crește.

SHARE

În ţările europene există un deficit al medicamentului antiviral Remdesivir utilizat în tratarea Covid-19, în condiţiile în care stocurile limitate se epuizează din cauza numărul de cazuri în creştere, în timp ce Statele Unite au cumpărat majoritatea producţiei companiei Gilead, au declarat oficiali citaţi de Reuters, preluată de News.ro.

În iulie, cele 27 de ţări ale Uniunii Europene şi Marea Britanie, cu o populaţie combinată de 500 de milioane, şi-au asigurat doze pentru a trata aproximativ 30.000 de pacienţi. Statele Unite au semnat un acord pentru mai mult de 500.000 de serii de tratament, reprezentând cea mai mare parte a producţiei Gilead până în septembrie.

”Remdesivir s-a epuizat”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Ministerului olandez al Sănătăţii, Martijn Janssen, adăugând totuşi că în curând sunt aşteaptate noi livrări.

Medicamentul antiviral reduce timpul de recuperare în spital în cazurile grave de Covid-19.
Remdesivir şi steroidul dexametazonă sunt singurele medicamente autorizate în Europa pentru tratamentul COVID-19. Ambele au fost administrate preşedintelui american Donald Trump, care primeşte şi un cocktail experimental cu anticorpi.

Numărul spitalizărilor din întreaga Europă a crescut rapid, deşi în majoritatea ţărilor este cu mult sub nivelurile din primăvară.

„Din cauza creşterii internărilor în spitale, cererea de remdesivir creşte rapid", a spus purtătorul de cuvânt olandez.

Ministrul polonez al Sănătăţii, Adam Niedzielski, a declarat marţi că medicamentul este în cantitate redusă în unele spitale. Ultima livrare din comanda UE a sosit chiar vinerea trecută.

Spania, care are cea mai mare rată de infectări din Europa, a înregistrat deficienţe la sfârşitul lunii august, potrivit agenţiei sale de medicamente. În prezent, ţara are suficiente doze pentru a satisface necesarul pentru săptămânile următoare, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii.

Marea Britanie, care a aderat la achiziţiile UE pentru remdesivir, şi-a raţionat stocul, acordând prioritate pacienţilor cu Covid-19 care au cea mai mare nevoie de acesta, potrivit Ministerului sănătăţii.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.