India preia masiv țițeiul rusesc destinat anterior Europei, astfel că Rusia nu simte sancțiunile

DE Elena Andrei | Actualizat: 22.04.2022 - 21:05
India preia masiv țițeiul rusesc destinat anterior Europei/foto: cgtn

Pe măsură ce rafinăriile europene evită țițeiul Rusiei din Urali, India preia tot mai multe încărcături din Marea Neagră și Baltică, profitând de reducerile mari de preț operate de Rusia, potrivit datelor compilate de site-ul de urmărire a mărfurilor energetice, Vortexa.

SHARE

Rusia exportă țițeiul din Urali din porturile Primorsk și Ust Luga, iar într-o măsură mai mică din portul Novorossisik de la Marea Neagră.

„Din cauza proporției mai mari de exporturi din Urali prin Marea Baltică față de mai puțin din Marea Neagră, cele mai dramatice schimbări sunt observate pe primul tronson”, arată Vortexa într-o analiză recentă.

Transportul Urali-Marea Baltică a crescut brusc de la începutul războiului Rusiei în Ucraina și a atins 36 de milioane de barili începând cu 10 aprilie, cele mai mari volume din al doilea trimestru al anului 2020, când livrările globale au atins vârful, potrivit Vortexa.

Transportul prin Marea Neagră a crescut, dar mai modest, până la 7 milioane de barili.

Datele Vortexa au arătat că rafinăriile din nord-vestul Europei și din Marea Baltică au redus importurile din Urali odată cu izbucnirea războiului din Ucraina. În martie, sosirile totale de Urali în porturile din nord-vestul Europei și Baltice au scăzut de la 460.000 de barili pe zi, de la lună la lună, la 620.000 de barili pe zi.

Tendința de scădere a continuat luna aceasta în primele 10 zile, până la 370.000 de barili pe zi, dar analiza Vortexa arată că scăderea ar fi și mai dramatică dacă nu ar fi creșterea importurilor din Olanda.

Citește și

Riscuri mari pentru Europa, dacă ruşii opresc livrările de gaze. Avertismentul economiştilor germani

OPEC anunță Uniunea Europeană că nu poate înlocui petrolul rusesc

India a început să preia încărcăturile din Urali în martie, atât din porturile Mării Negre, cât și din Marea Baltică, crescând brusc importurile la aproximativ 500.000 de barili pe zi.

Potrivit analizei, „apetitul Indiei pentru Urali a crescut în ultimele săptămâni, motivat de reducerile mari oferite pentru încărcarea rapidă a mărfurilor, având în vedere că este nevoie de doar 13 zile pentru ca un tanc Suezmax să călătorească de la Novorossiysk la coasta de vest a Indiei. Ruta Urali - Marea Neagră reprezintă, de asemenea, o aprovizionare mai rapidă decât livrarea de țiței din Africa de Vest”.

India va profita de aprovizionarea din ambele mări, din lipsa concurenței pentru aceste mărfuri.

Datele au arătat că exporturile Rusiei din aprilie 2022 ar putea atinge 160 de milioane de barili, față de aproximativ 130 de milioane de barili în aprilie anul trecut și 100 de milioane de barili în aprilie 2015.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te