Încă un cap mafiot a fost prins de polițiștii din Italia: Criminalul făcea pizza într-un restaurant

DE Alin Crișan | Actualizat: 02.02.2023 - 20:48
Mafiot italian - Foto: Carabinieri Cosenza

Capturarea lui Edgardo Greco în Saint-Étienne este a doua arestare a unui mafiot foarte căutat, efectuată de autoritățile italiene în doar câteva săptămâni.

SHARE

Un ucigaș al mafiei italiene, care fugea de poliție încă din 2006, a fost prins în Franța, ascunzându-se în văzul tuturor sub o ”mască” de bucătar de pizza, timp de cel puțin trei ani.

Primul membru al mafiei, arestat recent, este Matteo Messina Denaro, care s-a ascuns timp de 30 de ani și a fost reținut în timpul unei vizite la o clinică din Sicilia.

Citește și: Președintele Consiliului Județean Vaslui: „E o stereotipie să spui că eu și PSD am sărăcit județul”

Ambii bărbați erau căutați pentru comiterea unor crime macabre în anii 1990.

În timp ce Messina Denaro era "șeful șefilor" pentru celebra Cosa Nostra din Sicilia, Greco făcea parte din mafia crimei organizate 'Ndrangheta, originară din regiunea Calabria, în sudul Italiei.

'Ndrangheta este în prezent cea mai puternică mafie din Italia, iar tentaculele sale se întind în toată Europa și în America de Sud.

Citește și: Maia Sandu, recunoscătoare României: „Ne-a fost alături ori de câte ori a fost nevoie”

Greco, în vârstă de 63 de ani, era căutat pentru uciderea a doi frați în timpul unui "război mafiot" între două bande, la începutul anilor 1990.

Stefano și Giuseppe Bartolomeo au fost uciși în bătaie la o pescărie din micul oraș Cosenza în ianuarie 1991. Trupurile lor nu au fost găsite niciodată și se crede că au fost dizolvate în acid.

Greco făcea parte dintr-o bandă rivală și a fost, de asemenea, acuzat de tentativa de omor a unui alt bărbat mai târziu în același an, în același oraș.

Când un judecător a emis un mandat de arestare pe numele său în 2006, Greco a fugit.

Citește și: Povestea aurului din Apuseni: În 1912, zona asigura 25% din totalul producției mondiale de aur

Opt ani mai târziu, el s-a stabilit în orașul francez Saint-Étienne, la sud-vest de Lyon, ocupând în cele din urmă postul de ”pizzaiolo” într-un restaurant italian.

În acest timp, el era în continuare urmărit de cel mai important procuror antimafia din Italia, Nicola Gratteri, care a petrecut zeci de ani luptând împotriva ascensiunii grupării mafiote 'Ndrangheta.

Într-o declarație de presă, poliția militară italiană Carabinieri a precizat că, începând din 2019, anchetatorii au urmărit rețeaua lui Greco, care i-a condus în cele din urmă peste Alpi, la Saint-Étienne.

Interpolul a anunțat că s-a implicat, de asemenea, în operațiunea anti-'Ndrangheta, iar autoritățile franceze au supravegheat locația lui Greco.

Poliția italiană i-a confirmat apoi identitatea și a trecut la arestarea sa.

Ministrul italian de interne, Matteo Piantedosi, a lăudat poliția pentru că l-a adus în fața justiției pe unul dintre cei mai mari infractori din Italia, în timp ce șeful regiunii Calabria, Roberto Occhiuto, a declarat că arestarea subliniază angajamentul Italiei în lupta împotriva tuturor formelor de crimă organizată, potrivit știrileprotv.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te