Conform surselor, în bătălia din 15 iunie, China a avut 40 de victime, dar, deși a recunoscut că au fost soldați răniți și uciși, nu a avansat cifre oficiale.
Incidentul din Valea Galwan a fost prima dată în 45 de ani când au murit soldați în luptă pe granița foarte disputată din Munții Himalaya.
Armata chineză tocmai recrutase 20 de luptători de arte marțiale mixte de la un notoriu club de lupte al orfanilor pentru a se alătura miliției sale de frontieră în Tibet, scrie South China Morning Post, citând rapoartele presei chineze.
Cei 20 de luptători de la Clubul de Luptă Enbo din provincia Sichuan trebuia să formeze un nou corp de rezistență pentru platoul tibetan, numit Tibetan Mastiff (după câinii de talie masivă, renumiți câini de pază), urmând să fie staționat în Lhasa, capitala Tibetului ocupat de chinezi.
În urma acordului de dezangajare, Tibetan Mastiff rămâne la principalul obiectiv, acela de „a antrena patrulele de frontieră și forțele speciale în pregătirea de luptă corp la corp”, scrie Tencent News din China.
„Dezangajarea Armatei Chineze se desfășoară conform termenilor conveniți în ședința Corpurilor Comandanților", a precizat o sursă pentru AFP.
Armata indiană verifică cât de îndepărtate s-au retras forțele chineze, care au provocat mereu incidente, înaintând câte puțin în zona ce ar fi trebuit să rămână neutră.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian, a declarat că ambele părți au făcut „progrese pozitive pentru a detensiona situația de la frontieră”.
„Sperăm că partea indiană își va respecta obligațiile conform consensului la care s-a ajuns”, a adăugat Lijian, fără să dea detalii.