Hezbollahul libanez anunță un atac cu drone kamikaze împotriva unui centru de comandă israelian

DE Daniel Toșa | Actualizat: 09.01.2024 - 13:25
Hezbollahul libanez anunță un atac cu drone kamikaze împotriva unui centru de comandă israelian - Foto: X/@Sprinter99800

Hezbollahul libanez a anunţat marţi că a lansat un atac cu drone împotriva unui centru de comandă al armatei israeliene în nordul Israelului, ca răspuns la eliminarea unui înalt responsabil al său, Wissam Tawil, luni şi a numărului doi al mişcării islamiste palestiniene Hamas.

SHARE

Într-un comunicat, mişcarea islamistă libaneză a afirmat că a vizat 'centrul de comandă al regiunii nord al armatei' israeliene din Safed, pentru prima dată, cu ajutorul 'mai multor drone kamikaze', ca 'răspuns' la eliminarea celor doi responsabili.

Hezbollahul libanez anunță un atac cu drone kamikaze împotriva unui centru de comandă israelian

Luni seară, ministrul de externe israelian Israel Katz a afirmat, într-un interviu televizat citat de dpa, că ţara sa se află în spatele asasinării ţintite a lui Wissam Tawil în Liban.

Deşi Israelul nu revendicase încă oficial responsabilitatea pentru acest atac, Katz a spus la postul Channel 14 că, 'în ceea ce priveşte atacul din sudul Libanului, ne-am asumat responsabilitatea'.

Ministrul, membru al partidului Likud, a mai afirmat că omorârea lui Wissam Tawil este 'parte a războiului' dus de Israel şi care include şi atacuri asupra militanţilor Hezbollah.

Citește și: VIDEO Război Israel - Hamas: Israelul, pregătit de orice scenariu după uciderea numărului 2 al Hamas

Potrivit agenţiei de stat libaneze NNA, Tawil a fost ucis în sudul Libanului, într-un atac cu dronă împotriva maşinii sale. În atac a mai fost ucisă o persoană.

Conform unor surse de securitate libaneze, Tawil făcea parte din brigada de elită al-Radwan a Hezbollah, care a fost antrenată de puternicul Corp al Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC) din Iran.

Israelul are în plan să facă presiuni militare şi diplomatice pentru a obţine retragerea trupelor al-Radwan din zona de graniţă de dincolo de râul Litani, ameninţând, în caz contrar, cu escaladarea războiului.

Citește și: VIDEO Adjunctul șefului Hamas, ucis la Beirut. I-a intrat o dronă pe geamul biroului

Rezoluţia 1701 a Consiliul de Securitate al ONU, adoptată la 14 august 2006 după al doilea război libanez, interzice orice prezenţă militară în zona dintre râul Litani şi frontierele libanezo-palestiniene, cu excepţia armatei libaneze şi a forţelor internaţionale UNIFIL de menţinere a păcii.

În cazul unui război major, Libanul 'va încasa o lovitură de 50 de ori mai dură decât în al doilea război libanez (din 2006)', a avertizat Katz, potrivit Reuters.

Trei membri ai Hezbollah au fost ucişi marţi într-un atac ţintit împotriva vehiculului lor în oraşul Ghandouriyeh din sudul Libanului, au declarat pentru Reuters două surse la curent cu operaţiunile. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te