Henry Kissinger, la Davos: „Este nevoie de pace în Ucraina, chiar dacă Rusia ia teritorii”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.05.2022 - 16:29
Henry Kissinger este un confident al lui Vladimir Putin/ Foto: Profimedia Images

Henry Kissinger, fost secretar pentru Securitate Naţională la Casa Albă şi fost secretar de stat al SUA, se pronunţă pentru încheierea războiului din Ucraina chiar dacă acest lucru presupune ca ţara atacată să cedeze teritorii agresorului.

SHARE

Prezent la Forumul Economic de la Davos (Elveţia), Henry Kissinger, în vârstă de 98 de ani, Kissinger a spus că ucrainenii ar trebui să dea dovadă de înţelepciune în negocieri în egală măsură cu eroismul arătat până acum pe câmpul de luptă.

El nu vede nicio contradicţie între a fi înţelept şi în a ceda teritorii Rusiei. Mai mult, în loc să condamne agresiunea rusă împotriva unei ţări care nu a provocat-o în niciun fel, el o cauţionează tacit printr-un discurs uşor anti-occidental.

Citește și: BREAKING Premierul anunță noi măsuri sociale: bani pentru pensionari și bugetari, amânarea ratelor

Henry Kissinger lasă să se înțeleagă că Occidentul ar lupta împotriva Rusiei lui Putin şi le transmite liderilor din Vest să nu mai încerce să provoace „o înfrângere zdrobitoare” Armatei ruse, întrucât, susţine el, aceasta ar avea „consecinţe dezastruoase” pentru „stabilitatea pe termen lung a Europei”.

El mai susţine că Rusia a fost o parte esenţială a Europei timp de 400 de ani şi a fost un garant al structurii echilibrului de putere în momente critice.

În opinia sa, Ucraina trebuie să fie un stat tampon neutru, nu frontiera de est a Europei. „Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni, înainte de a se produce revolte şi tensiuni care nu vor fi depăşite cu uşurinţă. În mod ideal, linia de separare ar trebui să fie revenirea la status quo ante bellum (starea de dinainte de război- n. red.). În cazul continuării războiului dincolo de acest punct, nu ar mai fi vorba despre libertatea Ucrainei, ci despre un nou război, împotriva Rusiei însăşi”, spune Kissinger, citat de „The Telegraph”.

Citește și: VIDEO Boloș: România nu a cheltuit bani din prefinanțarea PNRR pentru că nu are structurile necesare

„Sper că ucrainenii vor egala cu înţelepciune eroismul de care au dat dovadă”, a adăugat el.

Arhitect al apropierii din anii '70 între China comunistă şi Statele Unite, Kissinger promovează de ani buni ideea unui „echilibru strategic” între Washington şi Moscova pentru „o mai bună stabilitate globală”. De altfel, fostul oficial american de rang înalt este cunoscut pentru relaţia sa apropiată cu Vladimir Putin, fiind un confident de lungă durată al liderului de la Kremlin în chestiuni de securitate şi politică externă.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te