Hackeri proruşi au atacat site-urile Preşedinţiei, Guvernului şi MAE, în timpul vizitei lui Zelenski

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.10.2023 - 14:06
Hackeri proruşi au atacat site-urile Preşedinţiei, Guvernului şi MAE - Foto: Unsplash/Petter Lagson

O grupare prorusă de hackeri, Ddosia, a atacat informatic România, chiar în timpul vizitei președintelui ucrainean în țara noastră. Experții Directoratului Național de Securitate Cibernetică aflaseră despre intenția hackerilor.

SHARE

Ei au reușit să limiteze proporțiile atacului asupra unor instituţii importante ale statului român. Surse judiciare susțin că agresiunea informatică ar fi fost declanșată de membrii grupării proruse de hackeri Ddosia.

Marți, în cursul vizitei președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, au fost atacate importante instituții ale statului român, ca Guvernul, Președinția și Ministerul Afacerilor Externe.

Hackeri proruşi au atacat site-urile Preşedinţiei, Guvernului şi MAE

Hackerii au postat un mesaj, prin care au explicat că atacul lor e un răspuns față de atitudinea României în conflictul din Ucraina, dar și pentru găzduirea preşedintelui Zelenski, pentru o zi, în București.

Experții români ar fi interceptat câteva mesaje ale agresorilor și astfel au pregătit apărarea.

În momentul în care amenințările au fost puse în practică, site-urile principalelor instituții guvernamentale, precum cel al Președinției și al Parlamentului, erau protejate.

Citeşte şi: Harta globală a câmpului de luptă cibernetic. Sunt atacuri în direct chiar acum

Intențiile atacatorilor nu au avut rezultatele așteptate de ei. Zilnic, instituțiile publice românești sunt țintele hackerilor, conform Ştirile TVR.

Dan Câmpean, director general DNSC, spune că, la nivelul României, "vorbim despre zeci de mii de atacuri cibernetice, o mare varietate. Unele rudimentare, altele foarte sofisticate, foarte avansate.

E un trend în creștere, cresc în număr și complexitate. Nu avem incidente majore, nu avem tranzacții financiare blocate, salariile se plătesc, datele cetățenilor sunt pe mâini competente, dar nu trebuie să ne plecăm pe o ureche".

Citeşte şi: Unitatea "Turla", folosită de Rusia la spionaj cibernetic sofisticat. SUA a anihilat software-ul

Specialiștii avertizează că, indiferent de nivelul de securitate cibernetică, un simplu click dat de un funcționar, într-un moment de neatenție sau din necunoaștere, poate infecta și bloca întregul sistem al unei instituții.

Radu Puchiu, director de programe la Institutul Aspen România, arată că, "în zona instituțională, sunt rețele care sunt în joc, e o imagine publică în joc. Cu atât mai mult, trebuie investit în conștientizarea problemei.

Investițiile în zona securității în domeniul public trebuie făcute permanent. Nu faci azi și luăm o pauză, atunci efectele apar și lucrurile așa trebuie înțelese la nivel înalt, politic".

Experții mai spun că România are nevoie de o strategie clară de securitate cibernetică.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te