Guvernul britanic a anunțat că G7 a decretat embargo asupra importurilor de aur rusesc

DE Alexandru Pop | Actualizat: 26.06.2022 - 17:37
Boris Johnson a spus la Summitul G7: "Trebuie să secăm regimul lui Putin de finanţările sale. Asta este ceea ce fac Regatul Unit şi aliaţii săi" - Foto: Profimedia Images

Exporturile de aur rusesc au reprezentat anul trecut 14,64 miliarde de euro, iar oligarhii ruşi acumulează lingouri de aur pentru a amortiza impactul sancţiunilor financiare occidentale.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Grupul celor şapte democraţii cele mai industralizate (G7) a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc în cursul summitului organizat în Alpii bavarezi într-un context marcat de războiul în Ucraina şi de repercusiunile sale asupra pieţei energiei şi cerealelor, relatează Reuters și Agerpres.

Această decizie se adaugă seriilor de sancţiuni deja instituite împotriva Moscovei, după ce Rusia a declanşat un război împotriva Ucrainei la sfârşitul lunii februarie.

"Măsurile pe care le-am anunţat astăzi îi vor afecta direct pe oligarhii ruşi şi vor lovi din plin centrul maşinii de război a lui Putin", a declarat într-un comunicat premierul britanic Boris Johnson.

"Trebuie să secăm regimul lui Putin de finanţările sale. Asta este ceea ce fac Regatul Unit şi aliaţii săi", a spus Johnson.

Citește și: VIDEO Momentul când Patriarhul Kiril, care susține invazia lui Putin, s-a prăbușit în biserică

Un înalt responsabil american indicase mai devreme că un anunţ oficial în acest sens urmează să fie făcut în mod oficial marţi.

"Este un export-cheie, o sursă de venituri cheie pentru Rusia în ceea ce priveşte capacitatea sa de a face tranzacţii în sistemul financiar mondial", a spus oficialul citat.

Exporturile de aur rusesc au reprezentat anul trecut 12,6 miliarde de lire sterline (14,64 miliarde de euro), iar oligarhii ruşi acumulează lingouri de aur pentru a amortiza impactul sancţiunilor financiare occidentale, explică guvernul britanic.

Potrivit unei surse guvernamentale germane, liderii G7 au avut de altfel o discuţie calificată drept "constructivă" asupra unei posibile plafonări a importurilor de petrol rusesc.

Citește și: VIDEO Ucrainenii i-au lăsat pe ruși fără provizii după ce au distrus cu rachete mai multe blindate

Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat cu privire la acest subiect că atacurile aeriene care au lovit duminică Kievul arată că comunitatea internaţională trebuie să adopte sancţiuni mai agresive împotriva Rusiei.

"G7 trebuie să răspundă loviturilor ruseşti de astăzi asupra Kievului. Sancţiunile trebuie să fie mai agresive. Un embargo asupra aurului este un lucru bun, dar un embargo asupra gazelor ruseşti este indispensabil în noua serie de sancţiuni europene", a subliniat el pe Telegram.

Summitul de trei zile al G7, care se va încheia marţi, se desfăşoară într-un context dificil pentru economia mondială, care se confruntă cu o criză energetică şi cu o explozie a preţurilor la produsele alimentare, generând o inflaţie în Occident, inedită în ultimele decenii, notează Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te