Grecia: Mii de persoane blocate pe o autostradă din cauza zăpezii, salvate

DE Elena Andrei | 25.01.2022 - 20:36
Grecia: Mii de persoane blocate în mașini din cauza zăpezii/foto: pysh.org

Mii de pasageri și șoferi blocați au fost evacuați de echipele armatei și de salvare marți dimineața, după ce furtuna de zăpadă Elpis a lovit capitala Greciei, Atena și zona înconjurătoare.

SHARE

Până la 3.500 de persoane au fost salvate începând de luni noaptea târziu, în timp ce zeci încă rămân blocate pe cea mai mare șosea de centură a Atticii.

Se estimează că 5.000 de oameni au petrecut ore întregi în mașini.

Unii și-au abandonat vehiculele și au plecat pe jos, unii cu copii mici, potrivit postărilor pe rețelele de socializare.

Majoritatea a petrecut mai mult de 20 de ore pe cea mai mare șosea de centură a Atticii, iar de ieri, armata, împreună cu pompierii și poliția, le-au furnizat persoanelor blocate la temperaturi sub îngheț pături, apă și alimente, au anunțat autoritățile.

Încă se fac eforturi pentru evacuarea pasagerilor și șoferilor rămași.

Pe rețelele de socializare, pasagerii și șoferii revoltați au criticat Guvernul și firma privată care gestionează șoseaua de centură pentru că nu au fost pregătiți să facă față unei asemena situații.

„Compania va adopta o poziție mai detaliată cu privire la deciziile și condițiile care au dus la aceste evenimente fără precedent după finalizarea operațiunii de salvare a mașinilor”, se arată într-un anunț.

Vorbind la Open TV, Aristophanes Papadimitriou, director de operațiuni al companiei ce administrează șosele de centură, a spus că „orice plan pe care l-am avut era aproape imposibil de realizat cu atâtea camioane și mașini în trafic”.

Acesta a menționat că s-a interzis intrarea pe șosea a camioanelor de la ora 14.00, luni după-amiază.

Citește și

Ninge abundent în Grecia! Traficul din Atena și mai multe zone, paralizat de zăpadă

Toate trenurile circulă adaptate la condițiile meteo, potrivit CFR Călători

 

Condițiile au fost dificil de gestionat și fără precedent, a spus el, dar a recunoscut că „posibil că am întârziat cu măsurile”.

„Ne simțim foarte prost în legătură cu ceea ce s-a întâmplat. Nu am avut niciodată o problemă ca aceasta în 20 de ani de funcționare”, a spus el.

După o întâlnire cu compania, prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a anunțat un acord pentru rambursarea a 2.000 de euro pentru fiecare mașină blocată.

O furtună puternică de zăpadă a cuprins țara luni, acoperind capitala și provocând haos în trafic, întreruperi de curent în mai multe zone și cursuri anulate.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.