Germania și UK îi cer dictatorului Lukașenko să clarifice cazul dispariției Mariei Kolesnikova

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.09.2020 - 09:54
Foto: euronews.com

Germania şi Marea Britanie i-au cerut preşedintelui belarus Alexandr Lukaşenko să clarifice ce s-a întâmplat cu lidera protestatarilor Maria Kolesnikova, în urma informaţiilor că politiciana a fost reţinută de bărbaţi mascaţi neidentificaţi în dimineaţa zilei de luni.

SHARE

Kolesnikova, membră a consiliului de coordonare al opoziţiei, este una dintre politicienele din Belarus care şi-au unit forţele înainte de alegerile din 9 august pentru a încerca să se opună preşedintelui Lukaşenko.

”Suntem foarte îngrijoraţi în legătură cu doamna Kolesnikova. Cerem claritate cu privire la locul unde se află şi eliberarea tuturor deţinuţilor politici din Belarus ", a declarat ministrul german de Externe Heiko Maas în comentariile publicate pe Twitter de Ministerul de Externe, informează news.ro.

Germania, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, lucrează ”cu viteză maximă” la un pachet de sancţiuni ale UE împotriva liderilor din Belarus, a adăugat Maas.

Marea Britanie a cerut la rândul ei guvernului belarus să facă o prioritate din eliberarea Mariei Kolesnikova.

”Suntem foarte îngrijoraţi de siguranţa Mariei Kolesnikova. Regimul Lukaşenko trebuie să facă o prioritate din revenirea în siguranţă a acesteia. Regimul trebuie să înceteze să mai brutalizeze protestatarii, să elibereze prizonierii politici şi să înceapă un dialog cu protestatarii”, a declarat ministrul de Externe britanic, Dominic Raab.

Trei diplomaţi ai UE au declarat luni că UE intenţionează să impună sancţiuni economice pentru 31 de înalţi oficiali din Belarus, inclusiv împotriva ministrului de Interne, până la jumătatea lunii septembrie, ca răspuns la alegerile despre care Occidentul spune că au fost trucate.

UE îşi propune să pedepsească represiunea declanşată de guvernul belarus şi să sprijine apelurile pentru organizarea unor noi alegeri.

Maas a declarat că arestările continue şi violenţa împotriva membrilor opoziţiei şi a manifestanţilor sunt inacceptabile.

"Oricine vede imaginile demonstraţiilor paşnice de la Minsk nu poate închide ochii asupra faptului că oamenii cer o schimbare în politica şi stilul de conducere", a spus Maas.

Germania şi alte ţări europene i-au cerut în repetate rânduri lui Lukaşenko să înceapă un dialog politic cu opoziţia, dar această cerere a fost ignorată, a spus Maas.

”Dacă domnul Lukaşenko nu îşi schimbă cursul, noi, cei din UE, vom reacţiona”, a adăugat Maas.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.