Premierul britanic Boris Johnson a atenţionat că această variantă riscă să perturbe procesul de relaxare a restricţiilor, în pofida vaccinării masive a populaţiei britanice.
Acesta a spus că varianta indiană se extinde în unele oraşe din nordul Angliei, dar încă nu există dovezi că ar diminua eficacitatea vaccinării.
Citește și
10 cazuri de infectare cu tulpina COVID din India: trei în Brașov, șapte în Ilfov
Care tulpină e mai rea: britanică, braziliană, sud-africană și indiană
Începând de duminică, persoanele sosite din Marea Britanie în Germania vor trebui să rămână 10 zile în carantină, cu excepţia cazurilor în care dovedesc că au fost vaccinate ori s-au recuperat după o infecţie recentă cu coronavirus, sau dacă prezintă un test PCR negativ, potrivit Agerpres.
Detectată prima dată în octombrie 2020 în India, noua variantă, responsabilă pentru explozia epidemică din această ţară, a fost clasată săptămâna aceasta de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca „variantă care stârneşte îngrijorare”, alături de variantele britanică, sud-africană şi braziliană.
Varianta indiană B.1.617 grupează trei sub-variante distincte (B.1.617.1, B.1.617.2 şi B.1.617.3), cu unele mutaţii comune.
Public Health England a acordat o atenţie specială sub-variantei B.1.617.2, a cărei prezenţă a crescut rapid în Marea Britanie, cu peste 1.300 de cazuri confirmate.