Germania acuză Ungaria și Polonia de blocarea acțiunilor UE prin veto și cere vot majoritar

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.06.2021 - 16:03
Ministrul german de Externe Heiko Maas a îndemnat Uniunea Europeană să suprime posibilitatea dreptului de veto de care dispune fiecare stat membru. / Foto: timesofisrael.com

Ministrul german de Externe Heiko Maas a îndemnat Uniunea Europeană să suprime posibilitatea dreptului de veto de care dispune fiecare stat membru, pentru ca Uniunea ”să nu mai fie luată ostatică” în capacitatea sa de a acţiona, relatează AFP.

SHARE

”Nu ne putem lăsa luaţi ostatici de către cei care paralizează politica externă europeană prin vetourile lor”, denunţă Maas.

”Cei care fac acest lucru se joacă, pe termen mai mult sau mai puţin lung, cu coeziunea Europei”, avertizează el.

”O spun, aşadar, în mod deschis: vetoul trebuie să dispară, chiar dacă asta înseamnă că putem fi minoritari”, declară  într-o conferinţă de presă la Berlin şeful diplomaţiei germane.

Citește și: El Salvador ar putea deveni prima țară din lume care adoptă în mod oficial Bitcoin

Potrivit reglementărilor europene, anumite decizii - în domeniul fiscal sau în probleme de politică externă - se iau cu o unanimitate a celor 27.

Prin acest sistem, un stat îşi poate folosi astfel dreptul de veto pentru a bloca, întârzia sau atenua luări de poziţie europene.

”Deoarece noi am considerat întotdeauna solidaritatea internă şi suveranitatea externă drept două feţe ale aceleiaşi medalii, trebuie, acum, după crize interne, să facem din nou progrese în capacitatea de acţiune a Europei în domeniul politicii externe”, pledează  Maas.

Citește și: Bucureşteni duşi la secţia de Poliţie şi amendaţi, după un gratar în faţa blocului

Ungaria a blocat criticarea Chinei, Ungaria și Polonia s-au opus adoptării bugetului plurianual al UE și planului de relansare COVID

Ungaria şi-a folosit, cu regularitate, în ultimele luni, dreptul de veto, pentru a bloca declaraţii critice cu privire la China.

Recent, Budapesta a refuzat să susţină o declaraţie prin care îndemna la un armistiţiu între Israel şi Hamas.

Polonia şi Ungaria - criticate cu regularitate de către Bruxelles din cauza unor reforme denunţate ca subminând valorile democratice - s-au opus, de asemenea, în noiembrie, adoptării bugetului plurianual al UE şi unui plan de relansare economică europeană conceput cu scopul de a ajuta statele membre să înfrunte pandemia COVID-19.

Ministrul german consideră că o revenire la principiul majorităţii în cadrul unui vor al celor 27 ar permite evitarea ameninţării unei ”Europe cu două viteze”.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.