General ucrainean care i-a ajutat pe ruși să ocupe Cernobîl, extrădat de Serbia în Rusia

DE Elena Andrei | 30.08.2022 - 15:29
General ucrainean care i-a ajutat pe ruși să ocupe Cernobîl, extrădat de Serbia în Rusia/foto: pravda.com.ua

Fostul general ucrainean care a ajutat forțele ruse să ocupe centrala nucleară de la Chornobîl ar putea primi azil în Rusia. Andri Naumov a fost reținut în Serbia la 7 iunie 2022.

SHARE

Naumov, fostul șef al Direcției Principale de Securitate Internă a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU) din vara anului 2019 până în iulie 2022, a ajutat forțele rusești să captureze Centrala Nucleară (CNE) de la Cernobîl, iar acum primește azil în Federația Rusă, potrivit The Insider.

„Potrivit surselor noastre, fostul ofițer SSU a trăit în Germania timp de câteva luni după ce a fugit din Ucraina. Apoi a reușit să treacă granița Uniunii Europene, având asupra sa obiecte de valoare nedeclarate, și să ajungă în Serbia. El ar putea deveni acum un alt martor la procesul-spectacol al președintelui Zelenski din Rusia", a scris The Insider.

Anterior, Naumov a condus întreprinderea de stat „Centrul de sprijin organizatoric, tehnic și informațional pentru gestionarea zonei de excludere”, care i-a permis să adune informații privind sistemele de siguranță ale instalațiilor centralei nucleare de la Cernobîl. Aceste informații sunt considerate secret de stat.

Biroul de Stat de Investigații (SBI) a deschis o procedură penală împotriva lui Naumov pentru posibilă trădare. Ca răspuns la solicitările jurnaliștilor, SBI a declarat:

„O anchetă preliminară este în curs de desfășurare cu privire la acuzația de posibilă înaltă trădare comisă de un cetățean al Ucrainei care, în timp ce deținea funcția de șef al unei întreprinderi de stat care asigura funcționarea zonei de excludere a centralei nucleare de la Chornobîl și, ulterior, o funcție de conducere în cadrul SBU, a adunat informații despre activitatea sistemelor de securitate ale zonei de excludere a centralei nucleare de la Chornobîl și alte informații confidențiale."

Surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene consideră că Naumov ar fi furnizat serviciilor speciale rusești informații care au permis armatei să captureze rapid zona de excludere a centralei nucleare de la Chornobîl.

Naumov a părăsit Ucraina cu câteva ore înainte de începerea invaziei pe scară largă a trupelor ruse în noaptea de 24 februarie, iar familia o evacuase cu câteva săptămâni mai devreme.

Citește și

VIDEO Contraofensivă de proporții a Ucrainei în sud. Rușii pierd 500 de soldați pe zi

VIDEO Soldat rus disperat: Forțele ucrainene au străpuns prima linie de apărare în Herson

El a fost reținut în Serbia împreună cu Oleksandr Akst, un om de afaceri ucrainean și cetățean german care s-a aflat în fruntea a numeroase anchete jurnalistice axate pe contrabanda din Ucraina.

Mașina lor a fost oprită la un punct de control de frontieră când cei doi au încercat să treacă granița dintre Serbia și Macedonia de Nord, aflându-se într-un centru de detenție din orașul Niš, Serbia.

Potrivit datelor oficiale, în mașina BMW cu care Naumov a încercat să treacă granița se aflau 600.000 de euro în numerar, o sumă mare de dolari americani și pietre prețioase, inclusiv diamante.

Conform legislației sârbe, el riscă până la 12 ani de închisoare pentru contrabandă cu valori nedeclarate, dar Rusia îi oferă azil, negociere condusă de secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, „succesorul” lui Putin, și Aleksandar Vulin, ministrul de Interne al Serbiei.

După trimiterea lui Naumov în Federația Rusă, Vulin s-ar putea muta el însuși la Moscova, ca ambasador al Serbiei în Rusia, potrivit pravda.com.ua.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te