Gaură de 128 de miliarde dolari, în visteria Băncii Centrale a Turciei. Ce explicații dă Erdogan

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 24.04.2021 - 10:18
Gaură de 128 de miliarde dolari, în visteria Băncii Centrale a Turciei. Ce explicații dă Erdogan. / Foto: digi24.ro

"Minciuni" și "trădare". Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a apărat utilizarea de către Banca Centrală a rezervelor sale în valută pentru a sprijini economia, respingând întrebările din partea opoziției care solicită tragerea sa la răspundere.

SHARE

De câteva zile, partidele de opoziție din Turcia duc o campanie sub sloganul "Unde au ajuns cele 128 de miliarde de dolari", suma despre care susțin că a "dispărut" din rezervele Băncii Centrale în 2019 și 2020, relatează La Libre, citat de Rador.

Săptămâna aceasta, în defensivă, autoritățile au pornit vânătoarea de bannere care menționau "128 de miliarde" care au apărut pe clădirile din mai multe orașe din țară, inclusiv Istanbul și Ankara. Dar nu au putut opri răspândirea acestei campanii pe rețelele de socializare.

Erdogan a rupt tăcerea miercuri, acuzând opoziția că "a mințit" și a comis "o trădare", sugerând că Banca Centrală și-a delapidat rezervele în beneficiul unor companii apropiate puterii.

Citește și: Țeapă cu criptomonede, în Turcia: fondatorul Thodex a fugit cu 2 miliarde de dolari

Erdogan invocă pandemia de COVID

"Se agață de minciuna de 128 de miliarde", a izbucnit Erdogan într-un discurs ţinut la Ankara.

Potrivit șefului statului, Banca Centrală a injectat acești bani pentru a sprijini economia într-un context înrăutățit de pandemie noului coronavirus. El a spus că 165 de miliarde de dolari au fost folosiți timp de doi ani în acest context.

"Acești bani nu au fost dăruiți nimănui și nici nu au fost jefuiţi" a insistat Erdogan. "Au fost pur și simplu transferaţi diferiților actori economici (...) și o mare parte din ei a şi revenit și banca centrală", a spus el.

Președintele turc a adăugat că Banca Centrală are în prezent aproape 90 de miliarde de dolari în rezerve și este "gata să le folosească dacă este necesar".

Citește și: Fostul comandant al trupelor SUA din Europa: Noua Cortină de Fier este de-a lungul Mării Negre

Lira turcească, în derivă

Lira turcească a pierdut aproximativ 0,7% din valoarea sa față de dolar în timpul discursului lui Erdogan, reflectând îngrijorarea piețelor.

De câteva luni, economiștii subliniază că secătuirea rezervelor Băncii Centrale slăbește capacitățile de apărare ale Turciei în cazul unui șoc economic.

Potrivit experților, Banca Centrală s-a folosit de această rezervă din 2019 pentru a schimba dolari și euro în lire turcești și a stopa astfel prăbuşirea monedei locale, fără prea mult succes.

Această controversă vine pe fondul nemulțumirii crescânde față de gestionarea economiei de către guvern, cu doi ani înainte de următoarele alegeri prezidențiale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te