Gafă a Bisericii din Germania: un neonazist a fost înmormântat pe locul unui evreu

DE Edi Neagu | Actualizat: 13.10.2021 - 11:10
Episcopul Berlinului s-a declarat îngrozit de încurcătură. FOTO: Facebook

Un neonazist care a negat Holocaustul a fost îngropat pe lotul compozitorului de origine evreiască Max Friedlander, într-un cimitir din Berlin.

SHARE

Biserica protestantă din Germania şi-a cerut scuze pentru că a permis ca un neonazist care nega existenţa Holocaustului să fie înhumat în mormântul unui om de ştiinţă de origine evreiască, relatează miercuri dpa.

"Înhumarea unui negaţionist al Holocaustului în mormântul lui Max Friedlaender este o greşeală îngrozitoare şi un eveniment şocant având în vedere istoria noastră", a declarat Christian Staeblein, episcopul responsabil de district. "Trebuie să vedem imediat dacă putem remedia situaţia şi cum", a adăugat acesta.

Funeraliile neonazistului au avut loc vineri la cimitirul din Stahnsdorf, la sud-vest de Berlin, urna cu cenuşa sa fiind amplasată în vechiul mormânt al muzicologului Max Friedlaender, care a murit în 1934. Friedlaender era protestant de origine evreiască.

CITEȘTE ȘI: O polițistă sub acoperire l-a vrăjit pe traficantul Mizdron care vindea cocaină în cluburi de lux

Cererea iniţială de acordare a unui loc pentru înhumare a fost respinsă de conducerea cimitirului, dar autorităţile bisericeşti locale au explicat că apoi au decis să nu respingă cererea, întrucât "principiul după care trebuie să ne ghidăm este că fiecare om are dreptul la un loc pentru a se odihni în pace".

Alegerea ulterioară a locului a fost în schimb o greşeală şi "un eşec al bisericii noastre", au adăugat acestea.

Comisarul antisemitism al Berlinului, Samuel Salzborn, a depus o plângere penală împotriva unor autori necunoscuţi sub suspiciunea că a fost deranjată pacea unei persoane decedate, a indicat Departamentul pentru justiţie din Senatul oraşului-land; potrivit acestuia, "extremişti de dreapta au ales în mod deliberat mormântul unui evreu". Comisarul a cerut totodată să se facă demersurile necesare pentru a se stabili dacă şi cât de repede poate fi reînhumat negaţionistul.

CITEȘTE ȘI: Cu amanta gravidă în trei luni, Reghe anunță că divorțează. Anamaria Prodan: Laurențiu e Soarele meu

Şi Consiliul central al evreilor din Germania a reacţionat cu mânie, denunţând o faptă "intolerabilă", iar guvernul landului Brandenburg, unde se află cimitirul, a criticat la rândul său incidentul. Ministrul de interne din Brandenburg, Michael Stuebgen, a declarat că "alocarea respectivului mormânt unui negaţionist este o greşeală fatală şi o lipsă totală de tact".

Comisarul antisemitism al guvernului federal german, Felix Klein, a luat la rândul său poziţie, vorbind de o "greşeală foarte nefericită" şi notând că a "discutat deja cu cei implicaţi, care au asigurat că vor examina în mod riguros acest caz şi pe viitor vor crea structuri astfel încât să nu se mai repete".

În Germania, locurile de înmormântare sunt de obicei realocate atunci când concesiunile nu sunt înnoite după 10-20 de ani, dar piatra funerară a lui Max Friedlaender a rămas pe locul înhumării, fiind declarată monument, menţionează Deutsche Welle.

Poliţia a asistat la funeraliile de vineri, la care au luat parte câteva zeci de susţinători ai negaţionistului, iar un bărbat pe numele căruia existau două mandate a fost arestat chiar în timpul funeraliilor, în urma unor controale de identitate în preajma cimitirului. Potrivit poliţiei, acesta "ar face parte din mediul Cetăţenilor Reichului", mişcare care neagă legitimitatea Germaniei federale moderne şi susţine că Reich-ul german din 1871-1945 continuă să existe, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te