„Furtună în Mediterana”. Exerciții militare desfășurate de Turcia și Rusia

DE Adina Mutăr | 05.09.2020 - 15:18

Forţele armate turce vor desfăşura exerciţii militare în largul Ciprului începând de duminică, a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării de la Ankara.

SHARE

Pe fondul începerii unor negocieri între Turcia și Grecia pe tema gazului din Mediterana de Est, cu mediere internaţională, Ankara a anunțat începerea exercițiilor militare cu titlul „Furtună în Mediterana, ce se vor desfășura până joi, împreună cu autoritățile din nordul Ciprului, administrat de Republica Turcă a Ciprului de Nord, entitate autoproclamată şi recunoscută doar de Turcia.

 

Exerciţiul are ca scop „îmbunătăţirea instruirii reciproce, a cooperării şi interoperabilităţii" între Turcia continentală şi comandamentul forţei din nordul insulei divizate.

Elementele aeriene, navale şi terestre vor participa la exerciţiu cu simulări de căutare şi salvare, de atac aerian şi de luptă, potrivit unui comunicat.

Pe de altă parte, Rusia efectuează exerciții militare în Mediterana de Est, în apropierea Greciei.

„Rusia desfășoară exerciții militare în estul Mediteranei în conformitate strictă cu dreptul internațional, a comunicat Ambasada rusă în Grecia pe pagina de Facebook.

„Rusia desfășoară în mod regulat exerciții militare în estul Mediteranei și invariabil o face în strictă conformitate cu dreptul internațional. Ori de câte ori urmează să se desfășoare un exercițiu naval, Serviciul de Avertizare Navigațională Mondială (WWNWS) este notificat și se utilizează o procedură bilaterală atunci când se desfășoară exerciții aeriene. Acesta este un procedeu de rutină folosit în toate ocaziile. Rămâne neclar de ce sunt îngrijorați comentatorii rău intenționați.” 

Miercuri, Oficiul de Navigație, Hidrografie și Oceanografie al Marinei Turce a emis două notificări Navtex spunând că Marina Rusă va participa la un exercițiu cu practici de tragere în direct în două regiuni diferite ale Mediteranei, inclusiv în apropierea platformei continentale grecești.

Mass-media din Grecia a scris că, în acest mod, Rusia se situează de partea Turciei în disputa de raft continental cu Grecia. Rusia nu confirmase oficial participarea la exercițiile Turciei.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.