FSB lansează epurarea masivă a elitelor militare, cu aprobarea Kremlinului

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.05.2024 - 14:10
FSB lansează epurarea masivă a elitelor militare cu aprobarea Kremlinului - Foto: Profimedia Images

FSB lansează epurarea masivă a elitelor militare, cu aprobarea Kremlinului. Recentele arestări a cinci ofițeri militari ruși sunt probabil doar primele.

SHARE

FSB lansează epurarea masivă a elitelor militare, cu aprobarea Kremlinului. Recentele arestări a cinci ofițeri militari ruși sunt probabil doar primele, din zecile de militari care vor fi întemnițați.

Urmează o epurare amplă, de către serviciile de securitate, au declarat oficiali guvernamentali ruşi și surse apropiate de la Kremlin și Ministerul Apărării.

FSB lansează epurarea masivă a elitelor militare cu aprobarea Kremlinului

Aparent, ar fi un efort de a înlătura corupția militară, Serviciul Federal de Securitate (FSB) urmărește generali de rang înalt, în speranța de a le atribui vina pentru invazia greșită a Ucrainei, din anul 2022, și de a prelua controlul asupra distribuției Armatei. buget vast — totul cu aprobarea tacită a Kremlinului.

Însă arestările riscă să arunce Armata în dezordine, într-un moment în care Moscova încearcă să valorifice deficitul de arme de la Kiev și să intre cât mai mult pe teritoriul ucrainean.

Toate sursele The Moscow Times au cerut anonimatul, pentru a discuta o chestiune sensibilă, care implică atât armata, cât și FSB.

Citeşte şi: Armata și serviciile secrete ruse, la cuțite. Șoigu nu-și mai poate apăra generalii de FSB

„Este în desfășurare o operaţiune de curățare acerbă. FSB curăță echipa [fostului ministru al Apărării Serghei] Şoigu. Este de așteptat. Acest tip de operațiune poate fi efectuată doar cu aprobarea chiar la vârf [a conducerii țării]”, a declarat o sursă apropiată Kremlinului.

Epurarea pare a fi punctul culminant al luptelor interioare, din timpul războiului, și competiției pentru resurse, între serviciile de securitate și Ministerul Apărării, și marchează o victorie pentru FSB, succesorul KGB-ului sovietic, în a câștiga favoarea fostului agent KGB, președintele Vladimir Putin.

„Mai este un drum lung de parcurs până la terminarea epurărilor. Ne așteaptă mai multe arestări”, a adăugat el.

Citeşte şi: Moscova, în alertă. Incendiu la un sediu FSB și la o fabrică care produce echipamente militare

În cele două săptămâni de la înlăturarea surprinzătoare a șefului Apărării, Şoigu, patru ofițeri de rang înalt au fost arestați, sub acuzații care variază de la dare de mită, la abuz de putere, cel mai recent dintre acestea venind joi seară, târziu.

Pe măsură ce aceste arestări iau amploare, ele s-ar putea dovedi a fi cele mai mari epurări din istoria modernă a Rusiei, a declarat un oficial interimar al guvernului rus.

„Cred că, până la sfârșitul anului, zeci, poate sute de oameni de diferite ranguri vor fi arestați, în toate unitățile Ministerului Apărării”, a spus oficialul guvernului rus.

Citeşte şi: Șoigu pe linie moartă? Agenții lui Putin arestează mahării armatei ruse care au vile de milioane $

Ofițerii serviciilor de securitate care se ocupă de investigațiile privind corupția au vizitat sediul Ministerului Apărării, de pe Digul Frunzenskaya, chiar înainte ca arestarea adjunctului ministrului Apărării, Timur Ivanov, să fie publică, la sfârșitul lunii aprilie, a declarat pentru Moscow Times o sursă apropiată ministerului.

„Există mai mulți cekişti (n.n.: adică ofiţeri de informaţii) acolo [în clădirea Ministerului Apărării] acum, decât personal militar, mi se pare”, a spus sursa, cu sarcasm, folosind termenul din epoca sovietică, pentru oficialii de securitate.

Kremlinul s-a grăbit să afirme că arestările nu au fost altceva decât rezultatul muncii continue de a elimina corupția, la fiecare nivel al guvernului.

Corupţie în Armată

„Este o muncă constantă și consecventă pentru a lupta împotriva corupției, nu o campanie”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

Dar, deși mass-media independentă, opoziția și observatorii internaționali au informat de ani de zile, despre corupția Armatei - iar bloggerii pro-război au criticat greșelile militare, pe tot parcursul războiului din Ucraina - arestările generalilor au început abia odată ce a devenit clar că Şoigu va pierde funcţia.

După arestarea lui Ivanov, anchetatorii au spus că ancheta în afacerile sale a fost în desfășurare de peste cinci ani, subliniind faptul că autoritățile știau despre corupția Armatei cu mult înainte de ultimele arestări.

„Au fost o mulțime de informații despre schemele de corupție din Ministerul Apărării, s-au adunat dosarele penale. Dar, în timp ce Şoigu era ministru și avea o influență enormă, anchetatorilor nu li s-a permis să-i urmărească”, a declarat un al doilea oficial guvernamental.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te