Armata și serviciile secrete ruse, la cuțite. Șoigu nu-și mai poate apăra generalii de FSB

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.05.2024 - 20:09
e secrete ruse, la cuțite. Încă un general arestat - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Armata și serviciile secrete ruse, la cuțite. Șoigu nu-și mai poate apăra generalii de FSB-ul lui Putin. Un adjunct al șefului de Stat Major al armatei ruse a fost reținut de autorități pentru suspiciuni că ar fi primit mită „la scară largă”.

SHARE

Armata și serviciile secrete ruse, la cuțite. Încă un ofițer superior arestat. FSB dă iama în generali.

Citește și: România a antrenat trupe ucrainene de debarcare în Crimeea. Putin întărește Podul Kerci cu barje

Generalul Vadim Şamarin, care era și şeful Direcţiei Principale de Comunicaţii a armatei, a fost reţinut miercuri şi dus la audieri, a informat cotidianul rusesc Izvestia.

La 22 mai, instanța a ales o măsură preventivă pentru Șamarin sub formă de detenție pe o perioadă de două luni. Șamarin este acuzat că a acceptat mită „la scară deosebit de mare” în timp ce atribuia contracte de stat, dar nu au fost furnizate alte detalii.

Armata și serviciile secrete ruse, la cuțite. Șoigu nu-și mai poate apăra generalii de FSB-ul lui Putin 

Raportul a venit la două zile după ce agenția de presă de stat rusă TASS a raportat arestarea lui Ivan Popov, fost comandant al Armatei 58 a Forțelor Armate Ruse, ca parte a unui dosar de fraudă, pentru o perioadă de două luni.

În aceeași zi, TASS a raportat că avocatul lui Popov a contestat decizia, subliniind că acesta „nu este vinovat de nimic, deci nu recunoaște vinovăția”, potrivit The Moscow Times.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat încă aceste rapoarte.

În ultima lună a avut loc o represiune împotriva corupției și fraudei în cadrul armatei ruse, timp în care mai mulți oficiali militari au fost arestați.

Fostul ministru adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, știa din timp despre arestarea sa iminentă și se pregătea să reziste, a declarat pentru The Insider o sursă din FSB.

Potrivit sursei, fostul ministru al Apărării, Serghei Șoigu, i-a pus adjunctuluisău pază înarmată din Forțele de Operațiuni Speciale pentru a împiedica FSB să efectueze o arestare surpriză.

Câteva luni, Departamentul de contrainformații militare al FSB nu a reușit să se apropie de Ivanov, așa că serviciul special a fost nevoit să improvizeze.

Stratagema prin care a fost arestat adjunctul lui Șoigu

La 23 aprilie, Ivanov a mers la Spitalul Clinic Central Vișnevskyi pentru un control de rutină. Garda de corp l-a așteptat, ca de obicei, la parter. 

Când Ivanov a intrat singur la cabinet, ofițerii FSB îl așteptau acolo. După arestarea ministrului adjunct, ofițerii l-au scos pe ușa din spate, ferindu-se de garda viceministrului.

La 24 aprilie, tribunalul districtual Basmanni din Moscova a dispus ca arestarea lui Ivanov să rămână în vigoare pentru două luni.

Potrivit dosarului, Ivanov este acuzat că a acceptat mită în valoare de peste 13 milioane de dolari.

Potrivit anchetatorilor, din 2018 până în 2023, cofondatorul companiei de construcții „Olimpsitistroi”, Alexander Fomin, și alte câteva persoane neidentificate au construit și restaurat o moșie în regiunea Tver de pe malul râului Volga, precum și o proprietate la Moscova, în numele fostului viceministru.

Citește și: Moment critic pentru Putin. Primii specialiști ai echipajelor F-16 au sosit în Ucraina

În schimb, Ivanov a dat companiei lui Fomin contracte guvernamentale profitabile.

După arestarea lui Ivanov, Serghei Șoigu, care l-a protejat pe acesta și alți membri ai conducerii armatei, nu a mai rămas mult timp în funcția sa.

În calitate de ministru al Apărării, Șoigu a participat la parada militară din 9 mai din Piața Roșie — trei zile mai târziu, în seara zilei de 12 mai, Putin l-a demis din funcție și l-a numit în locul său pe fostul prim-vicepremier Andrei Belousov.

Citește și: VIDEO Polonia bagă 300.000.000 € ca să apere Europa de avioanele Rusiei. Este România la adăpost?

Şoigu a fost numit apoi secretar al Consiliului de Securitate, în locul lui Nikolai Patrușev, care a devenit, la rândul său, consilierul lui Putin în domeniul construcţiilor navale.

Potrivit surselor The Insider din Ministerul Apărării, se știa despre corupția lui Ivanov și a subalternii săi din 2014, dar viceministrul era încrezător că Șoigu și purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, vor interveni în numele său.

Potrivit unor surse, arestarea lui Ivanov a devenit posibilă doar atunci când Putin a decis să-l înlocuiască pe Serghei Şoigu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te