Friendly fire. Israelul intercepta convorbirile lui Trump cu dispozitive StingRays

DE Adina Mutăr | 12.09.2019 - 21:41

Câțiva oficiali ai Statelor Unite au declarat că Israelul se află în spatele plasării unor dispozitive de interceptare a telefoanelor în jurul Casei Albe și în alte locații sensibile din Washington, a informat joi Politico.

SHARE

Dar, spre deosebire de alte cazuri flagrante de spionaj străin pe pământ american, Administrația Trump nu a mustrat Guvernul israelian și nu au existat consecințe pentru comportamentul Israelului.

Dispozitivele miniaturale, cunoscute sub denumirea de StingRays, „păcălesc” telefoanele pentru a afla date de locație și informații de identitate, putând intercepta conținutul apelurilor și a datelor rulate. 

Acestea erau destinate probabil să-l spioneze pe președintele Donald Trump, a spus unul dintre foștii oficiali care au luat parte la investigația privind dispozitivele de interceptare, dar nu este clar dacă eforturile israeliene au avut succes.

Politico a raportat în mai 2018 că președintele a folosit adesea un telefon mobil insuficient securizat pentru a comunica cu prietenii inclusiv pe subiecte sensibile.

New York Times a raportat ulterior, în octombrie 2018, că „spionii chinezi ascultă adesea” convorbirile lui Trump, fapt care l-a determinat pe președinte să infirme informația, dar și să-și securizeze telefonul mobil.

Pe baza unei analize criminalistice detaliate, FBI și alte agenții care au lucrat la acest caz au ajuns la concluzia că agenții israelieni au plasat dispozitivele.

Divizia de contrainformații a FBI a examinat dispozitivele, a analizat proveniența pieselor, vechimea acestora, relațiile dintre sursa originală de fabricație și alți producători, investigație la care au contribuit și Agenția de Securitate Națională și CIA.

Ceea ce a reieșit era „destul de clar că israelienii erau responsabili”, scrie Politico.

Ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz, a negat joi aceste informații publicate de Politico.

„Israelul nu efectuează nicio operațiune de spionaj în Statele Unite”, a precizat Katz.

Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu, a negat că Israelul se afla în spatele montării dispozitivelor de interceptare.

„Avem o directivă, eu am o directivă: nicio muncă de informații în Statele Unite, niciun spion”, a declarat Netanyahu. „Și aceasta se aplică riguros, fără nicio excepție. Articolul este un fake.”  

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -