Franța trimite o navă militară în coasta Libanului. Un vas al Marinei franceze a plecat luni din portul Toulon, sud-estul Franței, cu destinația coastele Libanului, având la bord elicoptere și un grup tactic pregătit pentru o posibilă evacuare a cetățenilor francezi.
Franța trimite o navă militară în coasta Libanului, după incursiunea Israeliană. Ce misiune are?
Potrivit Statului Major al armatei franceze, acest demers este o „măsură de precauție” în contextul în care tensiunile din regiune cresc, iar cetățenii francezi ar putea avea nevoie să fie evacuați.
Port-elicopterul amfibie francez, care va ajunge în estul Mediteranei în aproximativ 5-6 zile, este unul dintre cele trei port-elicoptere de tip Mistral, Dixmude sau Tonnerre, nave cunoscute pentru capacitățile lor de transport și asistență umanitară.
În primăvara acestui an, nava Tonnerre a fost utilizată pentru evacuarea cetățenilor francezi din Haiti, ceea ce demonstrează pregătirea Franței pentru astfel de misiuni.
„Ne consolidăm mijloacele pentru a face față unei deteriorări a situației”, a declarat un ofițer superior din Statul Major al armatei pentru AFP.
Citește și: VIDEO Război „total”: Israelul a invadat sudul Libanului. Armata libaneză a luat-o la fugă
Deocamdată, nu s-a luat o decizie privind evacuarea cetățenilor francezi din Liban, însă măsurile preventive au fost intensificate.
În Liban, trăiesc aproximativ 23.000 de cetățeni francezi sau franco-libanezi. În acest context, ambasada Franței la Beirut a creat o celulă de criză disponibilă non-stop, a declarat ministrul francez de externe, Jean-Noël Barrot, aflat în vizită la Beirut.
Israelul a început ofensiva terestră în Liban
Tensiunile din regiune au crescut semnificativ după ce Israelul a anunțat că intenționează să efectueze operațiuni terestre „limitate” împotriva Hezbollah în sudul Libanului, conform declarațiilor făcute de Departamentul de Stat al SUA.
Hezbollah a reacționat, afirmând că va continua să lupte împotriva statului evreu și că este „pregătit” să răspundă unei astfel de operațiuni.
Citește și: VIDEO Bombardamente intense în Beirut. Trei lideri palestinieni uciși într-un raid aerian israelian
Pe lângă Franța, și alte state europene au luat măsuri de precauție. Marea Britanie a desfășurat 700 de militari în Cipru, pregătindu-se pentru o posibilă evacuare a cetățenilor săi, iar Germania a trimis un avion militar la Beirut pentru a evacua personalul „neesențial” al ambasadei sale și cetățenii vulnerabili.
De asemenea, SUA și-au întărit prezența militară în regiune, inclusiv prin desfășurarea portavionului Harry Truman.