VIDEO Război „total”: Israelul a invadat sudul Libanului. Armata libaneză a luat-o la fugă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.10.2024 - 01:50
Război „total”: Israelul a invadat sudul Libanului - Foto: IDF Spokesperson's Unit (imagine cu caracter ilustrativ)
Război „total”: Israelul a invadat sudul Libanului - Foto: IDF Spokesperson's Unit (imagine cu caracter ilustrativ)
Război „total”: Israelul a invadat sudul Libanului - Foto: IDF Spokesperson's Unit (imagine cu caracter ilustrativ)
Război „total”: Israelul a invadat sudul Libanului - Foto: IDF Spokesperson's Unit (imagine cu caracter ilustrativ)

Război „total”: Israelul a invadat sudul Libanului. Armata libaneză a luat-o la fugă. La aproape un an de la începutul salvei neîncetate de rachete ale Hezbollah asupra comunităților israeliene, IDF a traversat granița de nord.

SHARE

UPDATE

Forțele aeriene israeliene lovesc ținte Hezbollah în suburbia Dahieh din sudul capitalei libaneze Beirut.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că Israelul a informat SUA despre raidurile forțelor speciale în Liban. Israelul le-a descris ca fiind „operațiuni limitate concentrate pe infrastructura Hezbollah din apropierea graniței”.

Război „total”: Israelul a invadat sudul Libanului. Armata libaneză a luat-o la fugă

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, Israelul „desfășoară în prezent operațiuni limitate de-a lungul graniței”.

CNN scrie că peste 100 de vehicule israeliene, de la tancuri la camioane și vehicule blindate de transport de trupe, erau desfășurate într-un câmp din apropierea graniței cu Libanul. Se raportează că și mai multe echipamente sosesc la graniță.

Forțele armate libaneze își părăsesc pozițiile de la granița cu Israelul de teama invaziei terestre a armatei israeliene, demonstrând că autoritățile de la Beirut nu au de gând să se implice în acest război. Cel puțin deocamdată.

Forțele armate libaneze sunt controlate de guvernul central și nu au fost angajate în operațiuni militare împotriva Israelului, spre deosebire de miliția Hezbollah, care a intrat într-o nouă rundă intensivă de lupte cu Israelul începând cu aproape un an în urmă.

IDF face apel la locuitorii din suburbia Dahiyeh din Beirut să evacueze imediat.

Un corespondent Al Arabiya a transmis că tancurile israeliene au intrat în Rmeish, în sudul 🇱🇧Libanului, după un tir susținut cu obuziere autopropulsate de 155 mm M109A5 „Doher”.

Purtătorul de cuvânt al IDF în limba arabă, lt. col. Avichay Adraee, a cerut luni noaptea târziu locuitorii districtului Dahieh din Beirut - un fief al Hezbollah și a altor grupări paramilitare - să evacueze clădirile din trei cartiere sudice din Beirut: Al-Lilki, Harat Harikh și Borj El Brajneh.

„Sunteți lângă Hezbollah și armata IDF va acționa puternic împotriva lor. Pentru siguranța dumneavoastră și siguranța familiilor dumneavoastră, trebuie să evacuați imediat aceste clădiri și să stați la cel puțin 500 de metri distanță de ele”.

Citește și: Al doilea „război de Iom Kipur”? Israelul desfășoară tancuri, Egiptul sprijină Libanul

Locuitorii din Kiryat Shmona, nordul Israelului, și din alte localități din zonă au fost îndemnați să rămână în apropierea unei zone protejate, pe fundalul evoluțiilor dramatice.

Potrivit rapoartelor din Liban, armata libaneză a eliberat poziții de-a lungul graniței și au fost publicate videoclipuri cu retragerea trupelor de la punctele de frontieră în unele sate învecinate.

Surse de securitate libaneze au spus că trupele s-au retras la cel puțin cinci kilometri nord de granița dintre Israel și Liban, o „redistribuire a forțelor”.

Forțele de menținere a păcii ale ONU s-au retras la cinci kilometri în interiorul țării.

Potrivit informațiilor, unitățile IDF au preluat posturi de observare ale ONU de pe partea lor de graniță și continuă să se pregătească pentru a avansa mai adânc în teritoriul libanez.

Citește și: Libanul, „sigilat” de Israel. „Nu trece nicio armă din Siria și Iran, distrugem tot”

Oficialii americani au confirmat că forțele israeliene au trecut acum în sudul Libanului și încep „operațiuni terestre limitate” împotriva pozițiilor Hezbollah din apropierea graniței.

Corespondenții și observatorii din Orientul Mijlociu transmit că unitățile Hezbollah vor permite trupelor israeliene să intre pe teritoriul libanez pentru a le atrage într-o capcană și pentru a începe să le distrugă pe propriul teritoriu, trecând la acțiuni de gherilă.

Hezbollah nu are formațiuni de arme combinate antrenate. Tactici de gherilă ar fi logice dacă nu ar fi fost distrugerea completă a comandanților de nivel mediu: pur și simplu nu există nimeni care să coordoneze un război de gherilă unitar.

Unitățile Hezbollah ar trebui să poată lupta în condiții de încercuire și izolare completă, fără comunicare și provizii.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te