Franța oferă Ucrainei rachete pentru avioanele F-16. Macron crede că așa salvează viața românilor

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.01.2024 - 09:56
Franța oferă Ucrainei rachete pentru avioanele F-16 - Foto: twitter.com/front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)

Franța oferă Ucrainei rachete pentru avioanele F-16. Macron crede că așa salvează viața românilor.

SHARE

Franța oferă Ucrainei rachete pentru avioanele F-16. Macron crede că așa salvează viața românilor, polonezilor, balticilor.

Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, a anunțat că țara sa va începe livrările lunare de zeci de rachete adaptate pentru „modelele de avioane sovietice” la Kiev, împreună cu alte 1.000 de obuze de artilerie.

Franța oferă Ucrainei rachete pentru avioanele F-16. Macron crede că așa salvează viața românilor.

Sébastien Lecornu a spus că francezii au reușit să adapteze aceste rachete pentru tipurile de avioane sovietice, mai degrabă decât vechile avioane de luptă franceze Rafale sau Mirage pentru care au fost proiectate inițial.

„Vom furniza 50 dintre ele pe lună pe tot parcursul anului 2024, începând din ianuarie”, a spus ministrul, potrivit pravda.com.ua.

În cadrul conferinței de presă din 16 ianuarie, președintele Emmanuel Macron a indicat că Franța va merge pe urmele Regatului Unit în privința garanțiilor de securitate pentru Ucraina, contribuind semnificativ la ajutorul militar.

„Cel mai mare risc, în ochii mei, este războiul rus de agresiune din Ucraina. Nu putem lăsa Rusia să câștige. Nu trebuie să facem asta pentru că atunci ar fi pusă sub semnul întrebării însăși securitatea Europei și, mai ales, a vecinătății ruse. A lăsa Rusia să câștige înseamnă practic să acceptăm că regulile ordinii internaționale așa cum le-am definit noi nu mai pot fi respectate. Pentru prietenii noștri baltici, polonezi și români, este o viață imposibilă. N-am uitat Moldova și nici țările din Caucaz”, a declarat Macron, potrivit opex360.com.

De asemenea, în relația cu partenerii săi europeni și, în special, cu Regatul Unit, Franța este „în proces de finalizare a unui acord” de aceeași natură cu cel semnat de Marea Britanie la Kiev pe 12 ianuarie.

Acordul va fi semnat în următoarele săptămâni, a precizat Macron.

Forțele Aeriene Ucrainene au primit deja un număr de rachete SCALP preluate din stocurile Forțelor Aeriene și Spațiale. 

În ceea ce privește rachetele promise Kievului, Elysée a clarificat pentru Le Monde că acestea ar fi arme modulare aer-sol [AASM, numită și „Hammer”].

Seria franceză AASM Hammer este formată din bombe cu o greutate de 250, 500 și 1000 kg, care sunt echipate cu un accelerator de rachetă și „aripioare” pentru a crește raza de zbor, precum și unul dintre cele trei sisteme de ghidare: utilizarea navigației prin satelit pentru a distruge obiecte staționare,  cap de ghidare în infraroșu pentru o precizie semnificativ crescută, fascicul laser pentru a putea lovi țintele în mișcare.

Hammer AASM au fost testate pe avioane F-16

O rază de lansare de 60 km până la țintă este realizabilă numai atunci când sunt lansate de la altitudinea maximă posibilă de 15.000 de metri.

Sunt disponibile trei versiuni de AASM: INS/GPS [ghidare inerțială hibridizată GPS], INS/GPS/IR [ghidare inerțială/GPS suplimentată cu ghidare terminală cu imagine în infraroșu] și INS/GPS Laser [ghidare inerțială/GPS suplimentată cu ghidare laser, ceea ce face posibilă distrugerea țintelor în mișcare.

Citește și: NATO se pregătește de război. Exercițiu „mamut” cu 90.000 de soldați și tehnică de ultimă generație

Aceasta tip de muniție a fost folosit în principal de Rafale. Cu toate acestea, testele de integrare al acestuia pe F-16 au fost efectuate de Escadrila 40 de Teste de Zbor a Forțelor Aeriene ale SUA încă din 2014.

O variantă a Hammer 1000 a fost introdusă în 2022, pentru care francezii au dezvoltat un nou sistem de propulsie, care să transforme, de fapt, bomba într-o rachetă cu o rază de acțiune de 150-200 km.

Citește și: VIDEO Al III-lea Război Mondial va porni de la un aliat al Rusiei. Racheta poate lovi Europa de Est

De asemenea, se știe despre lansările de test ale Hammer AASM de la avioanele de luptă F-16, care, în viitor, vor fi livrate în Ucraina și pot acționa și ca transportatori.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te