„Acordurile de la Minsk sunt singura modalitate ce ne va permite să stabilim pacea, singura modalitate ce va ajuta la găsirea unei soluții politice pe termen lung”, a spus președintele francez.
Marți, Macron a purtat discuții cu Zelenski la Kiev. Luni, liderul francez s-a întâlnit la Moscova cu președintele rus, Vladimir Putin.
Înainte de aceste întâlniri, Macron a declarat că dialogul cu Rusia este mai necesar ca niciodată și a afirmat că numai prin dialog este posibil să se asigure securitatea și stabilitatea în Europa.
Consilierii politici ai șefilor statelor care alcătuiesc Formatul Normandia plănuiesc să se întâlnească la Berlin la 10 februarie, a declarat Emmanuel Macron într-o conferință de presă după discuțiile cu liderul ucrainean Vladimir Zelenski.
Țările în format Normandia sunt Rusia, Franța, Germania și Ucraina.
„Consilierii politici ai Formatului Normandia se vor întâlni joi la Berlin”, a spus Macron într-un discurs difuzat pe Twitter de Palatul Elysee. „Împreună cu Germania, Franța intenționează să continue eforturile de mediere în relațiile dintre Rusia și Ucraina”.
Întâlnirea anterioară a consilierilor politici din Formatul Normandia a avut loc la Parisl la 26 ianuarie. Vicepreședintele administrației prezidențiale ruse, Dmitri Kozak, a condus delegația rusă. A fost prima întâlnire personală a consilierilor politici după o pauză de mai bine de doi ani.
Germania inspectează linia „frontului”
Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a vizitat luni linia de contact din Donbass, purtând o vestă neagră antiglonț și o cască de protecție, petrecând acolo aproximativ 40 de minute și cerând detensionarea situației din jurul Ucrainei, a raportat Bild.
Ministrul de Externe i-a cerut comandantului Forțelor Armate Ucrainene să explice starea actuală a lucrurilor din Donbass.
„Sunt aici pentru a-mi face o idee despre ce înseamnă că suntem încă în război în centrul Europei”, a spus Baerbock.
Citește și
Ucraina exclude statut special pentru regiunea Donbass. Separatiștii au avut peste 500 de provocări
Premierul Australiei își îndeamnă cetățenii să părăsească Ucraina: „Acum e momentul”
„Aceste locuri arată clar cât de important este să reînviam Acordurile de la Minsk, astfel încât să putem ajunge la o situație în care există pace și oamenii pot continua să trăiască în regiunea care este casa lor”, a spus ea.
Luni și marți, Baerbock a fost într-o vizită la Kiev. Ea s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Dmitri Kuleba, dar întâlnirea planificată cu președintele Vladimir Zelenski nu a avut loc. Potrivit Reuters, acest lucru s-a datorat unor probleme de programare.
Acordurile de la Minsk implică încetarea focului, retragerea mercenarilor, echipamentelor militare străine, grupurilor ilegale de luptători, din Donbass, amnistia, restabilirea legăturilor economice și un dialog cu reprezentanții autodeclaratelor republici Donețk și Lugansk (DPR și LPR), fără recunoașterea vreunui statut al acestora, privind elemente de descentralizare, plus dialog național incluziv.
Din retorica Moscovei lipsește întotdeauna partea cu retragerea mercenarilor, echipamentelor militare străine, grupurilor ilegale de luptători, din Donbass, Rusia fiind acuzată că alimentează acest conflict.