Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi în timp real prezența la vot
6.027.374 Votanți în România
33,47 %
512.288 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Franţa a pus pe orbită un satelit militar de ultimă generaţie

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 24.10.2021 - 19:37
Franţa a pus pe orbită un satelit militar de ultimă generaţie. Foto RFI
Franţa a pus pe orbită un satelit militar de ultimă generaţie. Foto RFI

Franţa a plasat pe orbită un satelit militar de telecomunicaţii de ultimă generație.

SHARE

Descris drept o bijuterie tehnologică, satelitul S4 face parte din programul Syracuse şi va permite militarilor francezi, oriunde s-ar afla ei pe glob, să comunice în maximă securitate graţie unor relee aflate la sol, în aer, pe şi sub apă.

„Syracuse”  a fost conceput pentru a rezista atât agresiunilor militare de la sol şi din spaţiu cât şi bruiajelor» explică agenţiei France Presse purtătorul de cuvânt al armatei aerului şi spaţiului.

Aparatul este echipat cu mijloace de supraveghere ultrasofisticate şi are o capacitate de deplasare ce-i permite să scape de o eventuală agresiune. In fine, satelitul S4 lansat acum de pe baza Kourou din Guyana franceză este protejat contra impulsurilor electromagnetice care ar rezulta de pe urma unei explozii nucleare.

Citește și: Preot nevaccinat, de 46 ani, ucis de COVID. Pe patul de moarte și-a îndemnat copiii să se vaccineze

Riscurile pentru un satelit aflat în spaţiu sunt reale. Două exemple: în iulie anul trecut, comandamentul spaţial american acuzase Rusia că a efectuat în spaţiu «un test ne-distrugător cu o armă anti-satelit». In 2017, un satelit-spion rusesc încercase să se apropie de un satelit militar franco-italian.

Programul Syracuse reprezintă o investiţie totală de circa 4 miliarde de euro. Nevoile pentru a trata volume tot mai mari de date implică investiţii permanente. De exemplu, pentru a trata în timp real informaţii sau imagini venite din mai multe colţuri ale lumii, Franţa va dispune de 400 de staţi capabile să comunice cu S4 de la sol, din avioane, de pe vase sau submarine.

Citește și: N-aveam 500 de morți pe zi dacă statul român îi punea cătușe lui Șoșoacă și oprea emisia Antenei 3

Lansarea cu succes a satelitului militar survine la momentul potrivit. Pe de o parte, Franţa insistă tot mai mult pe proiectul de suveranitate europeană în materie militară. Pe de altă parte, Franţa dispune de spaţii maritime suverane pe toate mările globului şi deci nu se poate lipsi de o tehnologie de vârf. Satelitul S4 dă mai multă credibiltate mijloacelor militare franceze.

„Asta în contextul în care, nu demult, Parisul a fost umilit de Australia care a anulat un uriaş contract de achiziţionare a unor submarine franceze. «Satelitul S4 arată că Franţa rămâne o putere, poate doar medie, care are însă o rază de acţiune internaţională» spune Xavier Pasco, director al Fudnaţiei pentru cercetare strategică şi specialist în chestiuni spaţiale, citat de RFI.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te