FOTO Dunărea închide Budapesta și inundă o stațiune. Ce se întâmplă când viitura ajunge în România?

DE Alex Darvari | Actualizat: 06.06.2024 - 18:30
FOTO Dunărea închide Budapesta și inundă o stațiune. Ce se întâmplă când viitura ajunge în România? - Foto: index.hu

Dunărea închide Budapesta și inundă o stațiune din apropierea capitalei. Ce se întâmplă când viitura ajunge în România?, aflăm de la Administrația Apelor. Pe 6 iunie, Dunărea a atins cel mia mare nivel din mai încoace.

SHARE

Din cauza valului de maree de pe Dunăre și a creșterii continue a nivelului apei, Drumurile Publice din Budapesta vor închide joi, începând cu ora 20:00, cheiul inferior din Buda, între strada Mozaik și podul Rákóczi, și cheiul inferior din Pest, între strada Népfürdő și strada Közraktár.

Citește și: Paradisul de pe Dunăre care a fost înghițit de ape. Cum a fost sacrificată Ada Kaleh de comuniști?

Conform ultimelor prognoze, mai multe secțiuni ale cheiului inferior din Budapesta ar putea fi inundate vineri la prânz, dar, din cauza nivelului ridicat al apei, Dunărea ar putea ieși din matcă chiar înainte de acest moment, astfel încât închiderea cheiului inferior este necesară joi seara pentru a asigura siguranța vieții și a bunurilor.

În România, Dunărea a tins, azi, cel mia mare nivel din mai încoace. Vezi AICI

Deocamdată, nu există nicio alertă emisă și sperăm că specialiștii nu vor fi luați prin surprindere. La Giurgiu și Cernavodă urmează, în următoarele două zile o creștere mică de maixm 25 de centimetri.

Citește și: Azotul otrăvitor scurs în Dunăre în Serbia ajunge în România. Cât e de periculos?

FOTO Dunărea închide Budapesta și inundă o stațiune. Ce se întâmplă când viitura ajunge în România?

Începând de joi, este deja interzisă oprirea pe cheiul inferior, astfel că Direcția Poliției Municipale din Budapesta va începe să îndepărteze vehiculele lăsate pe cheiul Buda și Pest, care sunt închise, pentru a proteja integritatea vehiculelor și pentru a proteja siguranța publicului, scrie index.hu

După cum am relatat, primarul Gergely Karácsony a ordonat instituirea stării de alertă de primă inundație în patru din cele șapte secțiuni de protecție împotriva inundațiilor din cauza creșterii nivelului Dunării.

Potrivit primăriei, companiile implicate fac tot posibilul pentru ca valul de inundații de pe Dunăre să nu pună în pericol siguranța aprovizionării locuitorilor din Budapesta și au făcut pregătirile necesare pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a apei potabile.

Citește și: VIDEO Un TIR a căzut în Dunăre, după ce șoferul a lovit parapetul. Trupul a fost găsit de scafandri

Câmpia a fost inundată

Potrivit fotoreporterului MTI, o stațiune de vacanță de la periferia satului Vének din județul Győr-Moson-Sopron, la marginea câmpiei inundabile, este complet scufundată. 

În ultimele 24 de ore nu s-au înregistrat precipitații semnificative în subbazinul german și austriac al Dunării, ploile care încă mai cad nu pot afecta decât cel mult viteza de reflux, nu și inundațiile.

În România, pare liniște și pace, deși e de așteptat ca debitul mare al Dunării să se prăvale și peste România. În acest moment, Adminsitrația Fluvială nu a emis niciun  avertisment. Cotele Dunării în România AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te