FOTO Cum arată Patagotitan mayorum, unul dintre cei mai mari dinozauri de pe Pământ. Are 37 de metri

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 30.03.2023 - 14:52
Un mulaj al unuia dintre cei mai mari dinozauri care au cutreierat Pământul, Patagotitan mayorum, este expus la Londra, în sala de expoziţii a Muzeului de Istorie Naturală. - Foto: Profimedia Images

Un mulaj al unuia dintre cei mai mari dinozauri care au cutreierat Pământul, Patagotitan mayorum, este expus la Londra, în sala de expoziţii a Muzeului de Istorie Naturală.

SHARE

Scheletul animalului de 37,2 metri - un titanozaur numit Patagotitan mayorum, "Titanul din Patagonia" - a intrat în sala de expoziţii a Muzeului de Istorie Naturală din Londra. Dacă ar fi avut gâtul ridicat, dinozaurul ar fi fost de mărimea unei clădiri de cinci etaje, susţin cercetătorii.

Replica titanozaurului îşi stabileşte reşedinţa în aceeaşi sală a muzeului unde a fost expus până în 2017 popularul "Dippy", celebrul mulaj al unui diplodocus.

Demontarea dinozaurului "Dippy", care trona în sala centrală a muzeului din 1979, a provocat un val de tristeţe în rândul vizitatorilor, care au lansat petiţia "Salvaţi-l pe Dippy". El a fost înlocuit cu scheletul unei balene albastre, denumit "Hope", relatează Agerpres, citând AFP.

Citește și: Ce sunt e-fuels, combustibilii care salvează mașinile pe benzină și motorină din 2035. Litrul e 54 €

Noul schelet expus este o replică a unuia dintre cei şase titanozauri - unul dintre cei mai mari dinozauri care au existat pe Terra - descoperiţi după ce un fermier argentinian a observat un os uriaş care ieşea din pământ în 2010. Săpăturile au durat apoi până în 2015.

"Au descoperit în pământ un cimitir cu şase animale diferite", a declarat pentru AFP Paul Barrett, responsabil ştiinţific al expoziţiei. "Pe parcursul a aproximativ trei ani, au excavat toate aceste oase şi au putut dezvălui că au descoperit un nou tip de dinozaur gigantic, unul dintre cele mai mari animale care au păşit vreodată pe pământ", a explicat el.

Dinozaurii descoperiţi au trăit în pădurile din ceea ce este azi Patagonia în urmă cu 95-100 de milioane de ani, în perioada Cretacicului Târziu.

Citește și: Plăcinta dobrogeană este acum produs cu indicaţie geografică protejată, a decis Comisia Europeană

Titanozaurii cântăreau aproximativ 57 de tone

Potrivit cercetărilor, aceste ierbivore gigantice cântăreau aproximativ 57 de tone, aveau un gât imens, o coadă lungă şi un necesar zilnic de hrană de 130 de kilograme de vegetaţie.

Oamenii de ştiinţă cred că toate cele şase animale au murit în acelaşi timp, fără să ştie de ce.

"Nu ştim de ce au murit (...) S-ar putea să fi fost luate de o inundaţie. Sau ar fi putut fi ucise de o altă problemă de mediu, cum ar fi o secetă", a declarat Barrett, adăugând că sunt în curs de desfăşurare cercetări pentru a afla cauza morţii dinozaurilor.

După descoperirea din Argentina, experţii au făcut scanări 3D ale fiecărui dinozaur pentru a crea replici din răşină de poliester şi fibră de sticlă, pe care le-au montat apoi pe o structură de oţel.

O companie canadiană a avut nevoie de peste şase luni pentru a realiza giganticul mulaj, plecând de la zeci de oase fosile excavate din sit.

Oasele reale ar fi fost mult prea grele pentru a fi expuse, dar faptul că este vorba de replici permite vizitatorilor să atingă mulajul.

Replica a ajuns la Londra în 32 de cutii separate, ceea ce înseamnă că "fiecare piesă a trebuit asamblată ca un puzzle gigantic", a povestit Sinead Marron, de la Muzeul de Istorie Naturală.

Potrivit acesteia, obiectivul expoziţiei este de a "spune povestea modului în care un astfel de animal a crescut dintr-un ou mic, mai mic decât o minge de fotbal, până la acest uimitor gigant de 57 de tone". 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te