Fost agent sovietic: „Narcisismul și vanitatea lui Trump l-au făcut țintă ușoară pentru KGB”

DE Adina Mutăr | 29.01.2021 - 20:38
sursă Igor Tabakov

Iuri Șveț, un fost agent operativ KGB, a declarat pentru The Guardian că Donald Trump a fost o țintă ușoară pentru serviciul secret sovietic și s-a dovedit o achiziție extrem de valoroasă pentru propaganda antioccidentală a Rusiei în Statele Unite.

SHARE

Iuri Șveț este o sursă cheie în „American Kompromat”, noua carte ce detaliază relația de zeci de ani dintre Trump și Rusia, scrisă de jurnalistul Craig Unger.

În anii 1980, KGB a cultivat zeci de oameni de afaceri din Statele Unite pentru a deveni agenți de propagandă utili intereselor Rusiei.

Șveț a declarat pentru The Guardian că KGB îl filase pe Trump, pe atunci un dezvoltator imobiliar emergent, ca „activ potențial” în anii 1980.

„Unii erau încă studenți, alții la începutul unei afaceri, așa s-a recrutat. Apoi, aceștia au ajuns în funcții importante. Un astfel de plan a funcționat și pentru Trump", a declarat Șveț.

Craig Unger a scris că Trump a devenit o țintă pentru ruși în 1977, când s-a căsătorit cu prima sa soție, modelul ceh Ivana Zelnickova.

„Trump a fost ținta perfectă din mai multe motive ce țin de personalitatea sa: vanitatea sa, narcisismul, era o țintă naturală, cum s-ar zice. A fost cultivat până la alegerea sa", spune Șveț.

Dar și Trump a scris cărți. „The Art of the Deal” (1987), scrisă cu jurnalistul Tony Schwartz, descrie o vizită la Moscova pentru a discuta construirea „unui mare hotel de lux vizavi de Kremlin în parteneriat cu Guvernul sovietic”.

De fapt, spune Șveț, agenții ruși au folosit călătoria pentru a-l flata pe Trump și pentru a-l convinge că poate fi un mare om politic. 

Când s-a întors în State, Trump s-a lansat într-o serie de critici la adresa politicii exxterne a SUA, din bagajul de propagandă rusească, uimindu-i chiar și pe agenții KGB care-l cultivaseră.

Trump a negat multă vreme că ar avea legături financiare cu Rusia.

„Rusia nu a încercat niciodată să mă împrumute cu bani sau ceva”, a scris pe Twitter în 2017. „NU AM NIMIC DE-A FACE CU RUSIA - NU OFERTE, NU ÎMPRUMUTURI, NU NIMIC!”

Investigația procurorului special Robert Mueller asupra interferenței rusești în alegerile din 2016 din SUA a constatat că oamenii de campanie ai lui Trump nu s-au coordonat cu Rusia pentru a influența alegerile.

Însă, ulterior, câțiva membri de rang înalt ai campaniei lui Trump, inclusiv consilierul său pentru securitate națională Michael Flynn și consilierul său de campanie George Papadopoulos, au pledat vinovați că i-au mințit pe procurori cu privire la contactele lor cu persoane legate de Guvernul rus.

Michael Cohen, avocatul personal al lui Trump, a pledat, de asemenea, vinovat, în 2018, că a mințit un comitet al Senatului cu privire la planurile de construire a unui Turn Trump la Moscova.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te