SUA a aprobat această rezoluţie cu o majoritate foarte mare (95 de voturi pentru, 1 împotrivă). Pentru aprobare era necesară o majoritate de două treimi.
Citește și: VIDEO Armata chineză a înconjurat Taiwanul, pentru a-i asigura lui Xi „moștenirea unificării”
Administraţia Biden a susţinut puternic această ratificare menită să demonstreze soliditatea Alianţei Nord-Atlantice în faţa unei Rusii expansioniste.
În Statele Unite, doar Senatul poate ratifica acordurile internaţionale.
Preşedintele rus Vladimir "Putin a încercat să folosească războiul din Ucraina pentru a diviza Occidentul. În schimb, votul de astăzi arată că Alianţa este mai puternică ca niciodată", a declarat liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, cu puţin timp înaintea votului.
Votul din SUA a avut loc după cele mai recente ratificări ale celor două protocoale de aderare de către Franţa şi Italia.
Cu SUA, 23 de state din cele 30 au ratificat până acum protocoalele de aderare, conform numărătorii ţinute de Adunarea Parlamentară a NATO. Toate ţările membre NATO trebuie să ratifice protocoalele de aderare pentru ca acestea să poată intra în vigoare şi, astfel, Finlanda şi Suedia să poată beneficia de prevederile articolului 5. Articolul 5 din tratatul Alianţei Nord-Atlantice prevede declanşarea unui răspuns comun în cazul unui atac împotriva unuia dintre membri.