Femeile nu mai au voie în parcuri și grădini în Afganistan. Mamele își privesc copiii de la intrare

DE Bianca Iosef | Actualizat: 10.11.2022 - 08:11
Parc gol- Foto: PEXELS PHOTOS

Talibanii au interzis femeilor afgane accesul în parcuri şi grădini la Kabul, unele dintre ultimele zone de libertate la care aveau dreptul odată cu restricţiile severe impuse de regimul islamist fundamentalist.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

La începutul acestei săptămâni, talibanii le-au ordonat responsabililor din parcuri şi grădini să închidă porţile femeilor, aşa cum au constatat jurnaliştii AFP aflaţi în capitală. Până acum fuseseră introduse ore şi zile diferenţiate pentru ca bărbaţii şi femeile să nu se întâlnească.

"În multe locuri, regulile au fost încălcate", a declarat miercuri pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru Promovarea Virtuţii şi Prevenirea Viciului, Mohammad Akif Sadeq Mohajir. "A existat un amestec şi hijabul (voalul care acoperă capul şi gâtul) nu a fost respectat. De aceea s-a luat o astfel de decizie în acest moment", a continuat el.

La un restaurant din Kabul, cu vedere la un parc din oraş, Wahida îşi urmăreşte copiii la joacă prin ferestre din cauză că nu-i poate însoţi. "Nu putem merge la şcoală, nici la serviciu, ar trebui să avem măcar un loc unde să ne distrăm", mărturiseşte, pentru AFP, mama dezamăgită căreia i-a fost refuzată intrarea în parc. 

De la revenirea lor la putere în august 2021, după 20 de ani de război şi după retragerea trupelor americane, talibanii au impus o interpretare ultra-riguroasă a islamului. Au continuat să restrângă libertăţile femeilor, le-au interzis accesul la şcolile secundare şi le-au ordonat să poarte voalul integral. Excluse din majoritatea locurilor de muncă publice, femeile sunt, de asemenea, împiedicate să călătorească singure în afara oraşului lor.

Parcurile erau unul dintre ultimele locuri în care aveau acces. 

"Avem nevoie de un loc unde să ne distrăm, la fel şi sănătatea noastră mintală. Ne-am săturat să stăm toată ziua acasă, ne-am săturat de toate astea", spune Wahida, şomeră ca şi soţul ei.

La masa alăturată, Raihana, 21 de ani, însoţită de surorile ei împărtăşeşte aceeaşi amărăciune. "Am fost foarte încântaţi să venim în acest parc. Ne-am săturat să stăm acasă", explică tânăra care se bucură de o îngheţată înainte de a fi nevoită să plece. Studentă la dreptul islamic, este ofensată de această nouă decizie: "Evident că în islam este permis să ieşi şi să viziteze parcuri".

La câţiva kilometri de Kabul, staţionează şi roata mare a celui mai important parc din Afganistan, la fel ca balansoarele, circuitele de trenuleţe.

Doar câţiva bărbaţi se plimbă cu nonşalanţă pe aleile tăcute ale parcului Zazaï creat în urmă cu mai bine de şase ani. Înainte de restricţiile talibane, aici veneau până la 15.000 de vizitatori într-o zi de weekend, conform News.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te