Potrivit DownDetector, problemele au început în jurul orei 16:44 BST, zeci de mii de utilizatori raportând probleme de conectare.
NetBlocks, care urmărește întreruperile de pe internet și impactul acestora, estimează că întreruperea a costat deja economia globală 160 de milioane de dolari (117 milioane de lire sterline) și a scăzut prețul acțiunilor Facebook cu mai mult de cinci procente, potrivit Daily Mail.
Cauza exactă a întreruperii este neclară, dar Dane Knecht, vicepreședinte al firmei de securitate web Cloudflare, spune că Facebook Border Gateway Protocol (BGP), utilizat de rețele pentru a livra trafic pe internet, s-a „retras de pe internet”.
Expertul în cybersecurty Kevin Beaumont a scris pe Twitter că „pana” pare a fi o eroare „epică” de configurare:
„Facebook practic nu există pe internet acum. Chiar și serverele de nume au fost retrase de pe BGP.”
Citește și
Trump a cerut unui judecător federal să forţeze Twitter să îi repună în funcţiune contul
Rețelele Facebook, Whatsapp și Instagram au picat în jurul orei 18.50. Ce spun companiile
Cele trei servicii de socializare, toate deținute de Facebook, rulează pe o infrastructură partajată back-end, creând un „punct unic de cădere”, potrivit experților.
Nu doar principalele aplicații Facebook au căzut. Alte servicii, inclusiv Facebook Workplace și site-ul web Oculus au fost, de asemenea, afectate.
În SUA, serviciile de internet de pe telefoanele acceptate de Verizon, T-Mobile și AT&T sunt, de asemenea, afectate.
În Marea Britanie, serviciile de internet pentru utilizatorii rețelei mobile EE par, de asemenea, să fie afectate.
Au existat o serie de întreruperi ale rețelelor sociale în ultimele luni, Instagram a căzut timp de 16 ore chiar luna trecută și toate platformele Facebook au căzut în iunie.
Nu este clar ce a cauzat problema, deși a perturbat toate platformele deținute de Facebook, inclusiv site-ul de jocuri Oculus Virtual Reality și Facebook Workplace.
NetBlocks, care urmărește întreruperile internetului, a subliniat că „incidentul nu are legătură cu întreruperile sau filtrarea internetului la nivel de țară”.
„Întreruperea continuă a WhatsApp, Instagram și Facebook (inclusiv Facebook Messenger și Facebook Workplace) scoate în evidență faptul că întreruperile globale sunt una dintre dezavantajele majore ale unui sistem centralizat”, a remarcat Matthew Hodgson, cofondator și CEO al Element și cofondator tehnic al Matrix.
„Aplicațiile centralizate sunt vulnerabile, e ca și când pui toate ouăle în același coș”, a explicat Hodgson.
„Sistemele descentralizate sunt mult mai fiabile. Nu există un singur punct de eșec, astfel încât să poată rezista la întreruperi semnificative și să păstreze comunicarea între oameni și companii.”