Ucraina este în alertă maximă după ce, în această dimineață a fost raportată o explozie urmată de un incendiu la noul sarcofag care protejează reactorul 4 al fostei centrale nucleare de la Cernobîl.
Citește și: VIDEO Trimisul special al Newsweek România la Cernobîl: avertismentul unui dezastru nuclear
Potrivit AIEA, pompierii au reușit să stingă incendiul în câteva minute, iar incidentul nu a cauzat victime. „Nivelurile de radiații din interior și exterior rămân normale și stabile. AIEA continuă să monitorizeze situația”, a transmis agenția, citată de Reuters.
Explozie urmată de incendiu la centrala nucleară Cernobîl. Zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că a atacat cu drone scutul de protecție al fostei centrale nucleare.
„Dronele rusești au lovit scutul de protecție împotriva radiațiilor de la Cernobîl. Evaluările preliminare arată că atacul a produs avarii semnificative”, a declarat Zelenski.
Jadernou elektrárnu Černobyl zasáhl dnes v noci dron. Došlo k výbuchu a požáru, informovala Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE)
— NašeTéma (@nasetema_cz) February 14, 2025
Foto: IAEA pic.twitter.com/wHhyw6IRw9
Citește și: Rusia vrea să construiască spaţii comerciale şi locuinţe deasupra deşeurilor radioactive
🧵 se posrali ty Rusaci ne ? MAAE potvrdila útok na Černobyl.
— Eva 🇨🇿❤️🇺🇦❤️ (@Eva_CZ1) February 14, 2025
"V noci z 13. na 14. února odborníci MAAE v jaderné elektrárně v Černobylu slyšeli výbuch v nové konstrukci chránící poškozený 4. reaktor jaderné elektrárny, která způsobila požár." pic.twitter.com/SUU7xZYubu
Reamintim că la începutul invaziei din Ucraina, trupele ruse au ocupat zona care înconjoară centrala nucleară de la Cernobîl și au început să sape tranșee în pământul radioactiv. Ulterior, soldații care au participat la acea misiune sinucigașă au fost retrași după ce mai mulți militari au acuzat stări de rău prelungite ca urmare la expunerea la radiații.
Citește și: Cum se declanșează Războiul Nuclear care distruge omenirea. Am fost în centrul de comandă
Dezastrul de la Cernobîl. Ziua care a schimbat Europa
Dezastrul nuclear de la Cernobîl, care a avut loc pe 26 aprilie 1986, este unul dintre cele mai grave accidente din istoria energiei nucleare.
Explozia reactorului nr. 4 al centralei, situată aproape de orașul Pripyat, în nordul Ucrainei, a avut loc în timpul unui test de simulare a unui accident de răcire a reactorului în condiții de pană de curent.
Deși testul ar fi trebuit să verifice răcirea reactorului, erorile de operare și defecțiunile de proiectare ale reactorului au dus la o creștere necontrolată a puterii, care a provocat explozii de abur și topirea miezului reactorului.
Exploziile și incendiile rezultate au eliberat o cantitate semnificativă de radiații în atmosferă, care s-au răspândit rapid în Uniunea Sovietică și în restul Europei.
Acest accident este clasificat pe Scara internațională a evenimentelor nucleare la nivelul 7, cel mai grav, și este considerat cel mai costisitor dezastru din istoria umanității, având un cost estimat de aproximativ 700 miliarde de dolari.
Intervenția a implicat peste 500.000 de persoane, iar în urma exploziei, 49.000 de oameni au fost evacuați într-o zonă de excludere de 10 kilometri în jurul centralei. Această zonă a fost extinsă ulterior la 30 de kilometri, evacuând încă 68.000 de persoane.
Mii de morți
Imediat după accident au murit două persoane din cauza exploziei și alte câteva zeci de lucrători au suferit sindromul acut de radiații (ARS), efectele pe termen lung ale radiațiilor asupra sănătății au fost devastatoare.
În următorii ani, un număr semnificativ de oameni au decedat din cauza expunerii la radiații, iar numărul total al victimelor a fost estimat de diverse organizații internaționale la mii de persoane, inclusiv copii care au suferit de cancer tiroidian.
Studiile efectuate de Organizația Mondială a Sănătății au estimat aproximativ 9.000 de decese din cauza cancerului provocat în Ucraina, Belarus și Rusia, provocat de radiațiile de la centrala nucleară de la Cernobîl.