EXCUSIV Managerul Grupului Orient, despre tragedia din taberele de refugiați în vremea SARS CoV2

DE Adina Mutăr | 23.04.2020 - 22:03

Întreaga lume se luptă cu SARS CoV2 și în această încrâncenare, milioanele de refugiați înghesuiți în corturi par a fi complet uitați. Ce măsuri se pot lua, pentru protejarea acestor oameni explică pentru Newsweek România dr. Ammar Martini, manager general al Grupului Orient.

SHARE

Newsweek: După săptămâni de negare, susținând că Siria este imună la SARS CoV2, regimul de la Damasc a raportat primul său caz de Covid-19 la sfârșitul lunii martie. Ce încredere se poate avea în modul în care regimul sirian abordează criza coronavirusului?

 

Dr.Ammar Martini: Există un cunoscut scriitor sirian, Mamdouh Idwan, aliniat cu regimul Assad, care a spus cândva că regimul Assad minte și în prognoza meteo, așa că este de crezut că minte și în legătură cu pandemia de coronavirus.

Negarea este criteriul principal pentru regimul criminal Assad. După cum se știe, coronavirusul a început să se răspândească în Iran înainte de martie, de aceea majoritatea țărilor au oprit zborurile dinspre Iran.

Cu toate acestea, zborurile au continuat între regimul Assad și Iran pentru trimiterea mercenarilor, ceea ce a dus la răspândirea epidemiei. A apărut mai întâi la mijlocul lunii martie la Spitalul Al-Mujtahid care a anunțat mai multe cazuri, dar regimul a oprit rapoartele. Ulterior, doi pacienți suspecți de coronavirus au murit la Spitalul Al-Hourani din Hama, dar au fost trecuți la pneumonie severă.


Există rapoarte că virusul s-a răspândit dramatic în Damasc, Hama, Tartous și Lattakia, însă regimul Assad neagă, așa cum fac regimurilor dictatoriale care nu au transparență în astfel de probleme.


Câți sirieni, populație locală și strămutați, locuiesc în afara zonelor controlate de guvern din nordul Siriei, unde instalațiile medicale, inclusiv clinicile și spitalele, au fost puternic vizate de bombardamente ale regimului și majoritatea a trebuit să închidă?

Numărul sirienilor, rezidenți locali și persoane strămutate, care locuiesc în afara zonelor controlate de guvern este de aproximativ 4,5 milioane, dintre care aproximativ 2 milioane sunt migranți forțați și 1,2 dislocați ca urmare a ultimei campanii militare a regimului Assad din decembrie 2019 până în februarie 2020. Campania militară a vizat puternic provincia Idlib, din nord, și într-o măsură mai mică, zonele rurale ale orașului Alep. Ca urmare a acestei campanii, forțele Assad au capturat orașul Maarat al Numaan și Saraqib, distrugând peste 83 de unități medicale - spitale, centre de sănătate și depozite medicale.

Recent, regimul Assad a reluat bombardamentele în Idlib, încălcând acordul de încetare a focului impus de Turcia și Rusia. Câte spitale sunt acum în Idlib, câte paturi, câte în terapie intensivă, ventilatoare? Sau să vorbim despre kituri de testare și centre de izolare?

612 instalații civile vitale din nord-vestul Siriei au fost vizate de forțele regimului Assad din aprilie 2019 până în februarie 2020, inclusiv 83 de facilități de sănătate, 170 de unități de învățământ, 36 de tabere / adăposturi, 20 de centre de apărare civilă, 33 de piețe, 29 de cuptoare și brutării, 98 sisteme de servicii publice, 131 moschei și 14 ambulanțe.

Ultima campanie militară a regimului Assad, susținută de ocupația rusă, în mediul rural Idlib, a avut ca rezultat distrugerea considerabilă a infrastructurii. Acest lucru a făcut ca sistemul de sănătate să fie scos din uz și să nu poată răspunde nevoilor uzuale ale pacienților, ceea ce a dus la congestionarea celorlalte spitale și centre de sănătate.

Sectorul sănătății din Idlib este într-adevăr precar. Există doar 600 de medici care lucrează în aceste regiuni! Acesta este un număr foarte mic în comparație cu populația, ceea ce înseamnă că există o deficiență de 500 la sută în numărul medicilor și al personalului medical care lucrează acolo.

Există doar un laborator în Idlib a cărui capacitate maximă este de 500 de teste lunar, 3.000 de paturi, asta înseamnă un pat la 1.500 de persoane, 20 de paturi Terapie Intensivă, unul la 21.000 de persoane, 100 de ventilatoare la 4 milioane de oameni, asta înseamnă un ventilator la fiecare 37.000 de persoane.
Idlib are nevoie de 12.000 de ventilatoare. SARS CoV2 ar face ravagii în aceste zone. Ne străduim să prevenim, dar...

În taberele înghesuite, multe persoane sunt forțate să trăiască în aer liber sau în corturi precare, devenind deja vulnerabile la infecții respiratorii acute și au o imunitate compromisă. Apa, alimentele, mijloacele igienice lipsesc. Ce se poate face în astfel de circumstanțe în criza coronavirusului?

Da, oamenii care trăiesc în tabere nu au condiții minime de trai, acestea sunt sub demnitate umană. Majoritatea sunt tabere aleatorii stabilite rapid în timpul campaniei militare a regimului de la Damasc împotriva regiunii din Idlib și Alep. Această deplasare de populație a fost printre cele mai grave crize din secolul XX. Din câte știu, niciodată lumea nu a fost martora unui număr de 1,2 milioane de persoane strămutate în doar două luni - între decembrie 2019 și februarie 2020. Practic, nici nu ai timp să organizezi taberele pentru viața de zi cu zi, dar să le pregătești pentru un asemnea risc contagios, pe care îl reprezintă noul coronavirus.

Comunitatea internațională vă oferă sprijin imediat pentru a preveni contagiunea, așa cum ar trebui?

La începutul lunii martie, s-a format o grupă de lucru care cuprinde organizații siriene și direcții de sănătate sub umbrela Organizației Mondiale a Sănătății. A fost elaborat un plan de răspuns în valoare totală de 33 de milioane de dolari, dar până în prezent nu s-au plătit fondurile și nu s-au onorat nici promisiunile pentru sprijinirea și înființarea spitalelor pentru cazuri grave și 28 de corturi de izolare pentru cazuri ușoare, pe lângă furnizarea unui număr ventilatoare, să nu mai vorbim de  echipamente de protecție pentru personalul medical.

Ceea ce s-a stabilit până acum este un laborator în Idlib pentru a examina cazurile suspecte de infecție cu coronavirus, unde Unitatea de Coordonare a Asistenței a furnizat șase truse de testare suficiente pentru 600 de teste, iar Organizația Mondială a Sănătății a mai furnizat încă șase truse. Până acum, au fost efectuate aproape 200 de teste și nu există cazuri confirmate cu COVID-19. Bine, testarea este insuficientă și mulți au deficiențe respiratorii din cauza condițiilor de tabără. Greu să decizi pe cine testezi.

Mai multe organizații locale au oferit servicii pentru a atenua riscurile răspândirii coronavirusului, cum ar fi distribuirea dezinfectanților, măștilor și printr-o campanie de conștientizare dusă din cort în cort, ca să vorbim conform realității.

Alte organizații au înființat corturi medicale de triaj în fiecare spital și centru de sănătate, iar altele au alocat linii telefonice pentru transferul cazurilor suspecte pe un circuit sigur. Însă toate aceste servicii sunt secundare, iar acțiunea principală rămâne la nivel de promisiuni de sprijin din partea Organizației Mondiale a Sănătății.

Cum vă ajută Turcia în această criză? Medicii pot intra în regiunile siriene pentru a oferi tratament și sprijin oamenilor?

Turcia face parte din grupul de lucru format, deoarece este punctul de la care sunt lansate aprovizionările transfrontaliere de la Organizația Națiunilor Unite spre Siria. Turcia permite doar medicilor să intre în Siria și le oferă tot sprijinul logistic necesar. Frontiera este deschisă pentru a aduce aprovizionările necesare furnizate de agențiile Națiunilor Unite. Prin urmare, Turcia este considerată plămânul prin care respiră zonele din nord-vestul Siriei. Ajutoarele vor fi introduse și prin punctele de frontieră Bab al-Hawa și Bab al-Salama, în urma promisiunilor Organizației Mondiale a Sănătății și a altor agenții ale Organizației Națiunilor Unite, ca răspuns la pandemia coronavirus.

Societățile civile și caritabile siriene participă la finanțarea și asigurarea a ceea ce este necesar în aceste circumstanțe dificile? Cine oferă cel mai mult sprijin în această criză?

Desigur, există inițiative mari din partea organizațiilor siriene care lucrează în toate sectoarele, în special în domeniul sănătății. Organizația Orient este una dintre acestea. Încă de la începutul acestei pandemii, Orient a furnizat echipamente de protecție personală la aproximativ 40 de spitale și centre de sănătate, precum și sistemului de ambulanță și echipelor rețelei de avertizare timpurie. Echipamentele includ îmbrăcăminte de protecție, măști și mănuși din latex. De asemenea, 4.000 de piese de îmbrăcăminte de protecție au fost furnizate echipelor de Apărare Civilă, Căștile Albe. Orient continuă să furnizeze medicamente pentru boli cronice, hipertensiune arterială, diabet și cancer, deoarece populația a suferit îndelung în acești ani de război și are diverse afecțiuni.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut liderilor mondiali să îi protejeze pe copii acum, când campaniile de vaccinare împotriva poliomielitei și de imunizare împotriva rujeolei, de exemplu, au fost suspendate în cel puțin 23 de țări. Cum ajută ONU pentru protejarea copiilor sirieni în criza de coronavirus?

Din păcate, există o deficiență substanțială a Națiunilor Unite în protejarea sirienilor în general și a copiilor, în special, din cauza acestei tragedii, de deplasare forțată a populației. Națiunile Unite au estimat că nevoile milioanelor de oameni dislocați în interior s-ar ridica la o valoare de 500 de milioane de dolari, din care s-au asigurat doar 50 de milioane. Acest lucru reprezintă doar 10 la sută din nevoile uriașe ale populației, în special ale copiilor.

Având în vedere deplasările recente și condițiile dure ale sezonului de iarnă, mulți copii au murit înghețați în corturi, sute dintre ei au murit din cauza infecțiilor pulmonare și respiratorii, având în vedere că taberele nu au mijloace de încălzire și nici alimente suficiente. Prin urmare, sunăm alarma ca Națiunile Unite și statele influente din Consiliul de Securitate să își asume responsabilitatea pentru poporul sirian.

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te