Evgheni Prigojin conduce cursa pentru înlocuirea lui Putin la Kremlin. „Are arme mai bune ca FSB”

DE Elena Andrei | Actualizat: 07.01.2023 - 11:47
Prigojin conduce cursa pentru înlocuirea lui Putin/Foto: Profimedia Images

Lupta pentru Kremlin a început deja între cei din jurul lui Vladimir Putin și bătălia cea mare e condusă de Evgheni Prigojin, care se bazează pe armata sa privată Wagner. Mai rămâne ca ministrul Apărării, Serghei Șoigu, să se hotărască dacă e cu Prigojin sau împotriva lui.

SHARE

Igor Strelkov, fost colonel FSB, care a avut un rol esențial în anexarea Crimeii în 2014 și a fost ministru rus al Apărării în autoproclamata republică Donețk, urmărește „bătălia pentru Kremlin”.

Strelkov a afirmat că Prigojin, prietenul lui Putin, șeful armatei private Wagner, se confruntă deja cu aliații ministrului Apărării, Serghei Șoigu, a cărui poziție devine tot mai instabilă pe măsura înfrângerilor de pe frontul ucrainean. 

Aliați ai lui Putin din FSB, Nikolai Patrușev - acum secretar al puternicului Consiliu de securitate - sunt și ei pe lista celor ce vor să-l sacrifice pe președinte în încercarea de a salva cercul de conducere de elită dacă războiul continuă să meargă prost. 

Unii susțin că blocul de securitate îl pregătește pe fiul său, ministrul agriculturii, Dmitri Patrușev, pentru o lovitură de stat care să-l înlocuiască pe Putin.

Dar blocul nu are arme pentru un puci la Kremlin.

Strelkov îl vede pe Prigojin, care a fost odată "bucătarul" lui Putin, responsabil de banchetele de la Kremlin, ca pe o forță politică majoră și are dovezi că acesta își asigură acum o acoperire proeminentă în mass-media de stat.

Au mai existat speculații că Prigojin vrea să devină ministru al Apărării sau chiar președinte, iar acestea nu sunt nefondate.

Gruparea lui Evgheni Prigojin se opune blocului de securitate și grupării conduse de Serghei Șoigu', spune Strelkov, care se axează, dat fiind circumstanțele de război, pe grupările armate. 

„Lupta a început deja și nu se luptă pentru numărul de obuze. Este vorba despre ceea ce vine după Putin, lupta pentru „Olimpul politic”. NU este o luptă de culise, chiar și noi o putem observa.”

Strelkov subliniază că Prigojin a ieșit public cu presiunea să devină un „actor politic” și în mod clar își impune autoritatea.

„Ultimele sale apariții în mass-media arătă clar că acum se poziționează nu doar ca un comandant de război, ci ca o figură publică și politică. Bătălia dintre el și Șoigu este ca una feudală. Criza militară a dus la o criză de putere', a spus el, și cine este mai bine dotat din punct de vedere militar va deține puterea.

Deși este șeful Armatei, Șoigu nu este iubit de militari și nu poate fi socotit un adversar de „cursă”. Prigojin a început deja să inspecteze frontul.

Strelkov are un sprijin cheie printre comandanții armatei și ai serviciilor secrete până la nivelul de vârf.

Până în prezent, el a evitat arestarea, în ciuda criticilor acerbe la adresa lui Putin și a principalilor săi aghiotanți.

Strelkov, în vârstă de 52 de ani, s-a numărat printre cei trei condamnați anul trecut de un tribunal olandez pentru doborârea avionului de pasageri al Malaysian Airlines, în care au fost uciși toți cei 298 de la bord în 2014.

În ciuda acestui fapt, el rămâne o voce cheie în interiorul Rusiei cu privire la desfășurarea războiului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te