Evacuarea din Kabul: intervenția voluntară a veteranilor americani

DE Adina Mutăr | Actualizat: 04.09.2021 - 22:25
Intervenția voluntară a veteranilor/Foto: ladbible

Veteranii războiului de 20 de ani din Afganistan n-au putut să stea acasă, văzând complicațiile evacuării aliaților afgani și s-au prezentat la datorie, reușind extragerea a sute de colaboratori din interiorul orașului Kabul.

SHARE

Aceștia au declarat că au colaborat cu ambasada americană de la Kabul și cu comandanții militari responsabili de evacuare, însă operațiunile lor au fost independente, fiind „în teren”, nu doar la aeroport.

Motivul pentru care s-au unit în acest efort de a-i scoate din Afganistan pe oamenii care i-au ajutat a fost în principal neîncrederea în talibani.

„Nu era deloc o opțiune să-i lăsăm pe acești aliați la mila talibanilor. Și nici lăsarea aliaților pe câmpul de luptă nu este o opțiune pentru armata SUA, pe care încă o reprezentăm”, a declarat unul dintre veterani.

Peste 630 de afgani care au oferit sprijin forțelor americane sau au luptat alături de trupele americane, și familiile lor, au fost preluați de la adrese sigure, escortați și introduși în aeroport unul câte unul, în întunericul nopții, trecând prin „Sârma” care înconjura Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul.

Inspirată după faimoasa cale ferată subterană de dinainte de Războiul Civil, Operațiunea Pineapple Express, organizată de veterani ai Forțelor Speciale, a reușit să ducă la aeroport sute de afgani, o încercare periculoasă, dat fiind aglomerația de oameni disperați ce înconjura aeroportul și numeroasele punctele de control talibane.

Membrii grupului de voluntari „Pineapple Express” sunt foști militari din trupe speciale, operatori, ofițeri de informații și alții.

Unii dintre „pasagerii” Pineapple Express au fost răniți în explozia bombei de la aeroportul din Kabul, atentat revendicat de ISIS.

 

Secvențe de Hollywood

 

„Zeci de persoane cu risc crescut, familii cu copii mici, orfani și femei însărcinate, au fost mutate în secret pe străzile din Kabul, noaptea, cu doar câteva minute înainte ca ISIS să detoneze o bombă în masa afganilor comasați la porți, căutând siguranță și libertate ”, a declarat colonelul (r) Scott Mann, fost comandant al Beretelor Verzi, care a condus efortul privat de salvare.

„I-am căutat, unii erau răniți, alții au dispărut. A fost groaznic”, a povestit acesta.

Operațiunea a avut ca obiectiv principal extragerea unui fost combatant afgan care colaborase cu Mann și care deja primea amenințări cu moartea de la talibani.

Acesta și familia sa de șase persoane au fost extrași în siguranță, însă grupul de veterani a rămas să mai ajute și alți afgani aflați pe listele de risc și care nu puteau ajunge la aeroport.

„Momentele operațiunilor au fost suficient de dramatice pentru a rivaliza cu un film „Jason Bourne”, întrucât grupurile ce urmau să fie extrase s-au întâlnit în repetate rânduri cu soldații talibani pe drum, care i-au bătut, dar din fericire nu i-au identificat”, a declarat Mann.

„Acest efort herculean nu s-ar fi putut face fără eroii neoficiali din interiorul aeroportului, care și-au sfidat ordinele de a nu ajuta dincolo de perimetrul aeroportului, pătrunzând în sistemele de canalizare și introducând persoanele vizate, care aveau pe telefoane huse cu ananas fosforescent, ca element de recunoaștere”, a mai declarat Mann.

Matt Zeller, fost ofițer C.I.A. la departamentul pentru Afganistan, a fondat organizația „Nimeni Lăsat în Urmă”, pentru a-și ajuta foștii colegi afgani să scape din țară.

Încercând să-i îndrume din cealaltă parte a lumii, veteranii apelau la contactele pe care le aveau, trimițând prieteni de încredere pentru a-i însoți pe cei ce trebuiau scoși la case sigure, de unde erau preluați și duși la aeroportul din Kabul în toiul nopții.

Acești veterani au reușit să aducă la aeroport sute de deținători S.I.V., considerați cu risc crescut de represalii talibane.

„Simt o obligație morală să-i scot pe acești oameni”, a spus Tripp Adams, un veteran al armatei care a lucrat la evacuare.

„Când ești în cealaltă parte a lumii și te sună foști oameni de încredere și-ți cer ajutor, nu poți să ridici din umeri”, a declarat Tripp.

Pentagonul a adăugat o a patra bază militară americană - Joint Base McGuire-Dix-Lakehurst, în New Jersey - la lista locurilor temporare în care vor fi cazați refugiații afgani la sosirea în Statele Unite.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te