Europa trece la economie de război. Investiții record în apărare și securitate cibernetică

DE Daniel Toșa | Actualizat: 18.07.2025 - 08:30
Europa trece la economie de război. Investiții record în apărare și securitate cibernetică - Foto: Profimedai images
Europa trece la economie de război. Investiții record în apărare și securitate cibernetică - Foto: Profimedai images

Uniunea Europeană face pași rapizi spre o economie de război, alocând bugete fără precedent pentru apărare, securitate și înarmare. Este cea mai mare mobilizare de resurse din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace.

SHARE

Europa intră într-o nouă eră a reînarmării, în care securitatea și apărarea devin priorități absolute.

Uniunea Europeană, NATO și statele membre, în frunte cu Germania și Marea Britanie, au crescut semnificativ bugetele alocate apărării, iar industria privată se aliniază rapid la noile cerințe ale economiei de război.

Europa trece la economie de război. Investiții record în apărare și securitate cibernetică

Potrivit CNBC, indicele Stoxx Aerospace and Defense a crescut cu peste 50% de la începutul anului, reflectând explozia cererii în sectorul militar. Comisia Europeană a propus un buget de 2.000 de miliarde de euro, cu sume consistente destinate apărării.

De asemenea, blocul comunitar a mobilizat 800 de miliarde de euro pentru sprijinirea statelor membre în consolidarea capacităților de securitate națională.

Citește și: Rusia amenință occidentul cu „apocalipsa” nucleară. „Îndreaptă” Trump rachetele ATACMS spre Moscova?

Orange și Einride trec de la sector civil la apărare inteligentă

Gigantul francez Orange și-a lansat o nouă divizie – Defense and Security Division (DD&S) – axată pe securitate internă, comunicații militare, găzduire de date sensibile și securitate cibernetică.

Noua structură este coordonată de Nassima Auvray, fost expert în Ministerul francez al Apărării, și reunește sute de specialiști în cloud, AI și conectivitate strategică. Orange vizează și colaborări internaționale cu NATO.

Sursa foto: Profimedia images

Citește și: CNN: Lecția pe care Trump a înțeles-o târziu. Cum și-a bătut Putin joc de toate rugămințile lui

Tot în zona de inovație, startup-ul suedez Einride, cunoscut pentru camioanele sale autonome, își adaptează tehnologia pentru aplicații militare.

Compania a lansat un software pentru operare în condiții de risc ridicat, folosit deja în proiecte clasificate. Reprezentanții Einride subliniază că experiența acumulată în logistică autonomă civilă este valorificată în sprijinul apărării moderne.

Fincantieri și Leonardo construiesc nave de luptă, iar Irlanda pariază pe realitate virtuală

În Italia, constructorul de nave Fincantieri, în parteneriat cu Leonardo, a semnat un contract de 700 de milioane de euro pentru două nave multifuncționale de luptă destinate Marinei italiene.

Directorul general Pierroberto Folgiero afirmă că segmentul de apărare devine un pilon central în activitatea companiei, anticipând o creștere globală a cererii pentru echipamente navale.

Citește și: Germania se pregătește pentru o „economie de război”. Investiții masive pentru apărarea Europei

În Irlanda, startup-ul VRAI Simulation dezvoltă soluții de realitate virtuală pentru instruirea militară. CEO-ul Pat O’Connor susține că Irlanda, deși cu cel mai mic buget de apărare din UE și fără statut de membru NATO, poate deveni lider regional în tehnologii cu dublă utilizare: „Putem sărim direct în era apărării inteligente, evitând moștenirea sistemelor militare clasice”, a declarat el.

Investitorii mari se orientează către industria de apărare

Schimbarea de paradigmă atrage și marile fonduri de investiții. CEO-ul Deutsche Bank, Christian Sewing, a anunțat că banca va crește expunerea în sectorul apărării, după o lungă perioadă de ezitare.

La rândul său, Rohit Sipahimalani, directorul de investiții al fondului suveran Temasek din Singapore, și-a exprimat încrederea în potențialul industriei europene de apărare, subliniind că vor urma fluxuri masive de capital în acest domeniu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te