Europa, plan de reducere a consumului de gaz la iarnă. România poate fi obligată să respecte cotele

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.07.2022 - 10:47
Reducerea fluxului de gaze rusești creează probleme țărilor UE /Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană și-a făcut un plan referitor la reducerea cantității de gaze naturale pe care țările membre ar urma să o consume în această iarnă. Există șanse ca aceste ținte să devină obligatorii în anumite condiții.

SHARE

Potrivit unui document la care a avut acces Reuters, Executivul de la Bruxelles va da astăzi publicității modul în care cele 27 de ţări- membre pot reduce consumul de gaze. Pentru iarna viitoare sunt așteptate reduceri ale cantităților de gaze naturale primite din Rusia, motiv pentru care țările încearcă să-și umple depozitele. 

Plan de reducere a cererii de gaze acoperă următoarele opt luni, din august 2022 până în martie 2023.

Citește și: VIDEO Putin, mic, șchiop, cu o mână inertă, în Iran după drone: imaginea Rusiei „victorioase”

În cazul în care aprovizionărea cu gaze a Europei se deteriorează și apar situaţii de urgenţă (două ţări cer UE să declare o urgenţă în furnizarea de gaze), planul poate deveni obligatoriu din punct de vedere juridic. Ţările UE trebuie să aprobe propunerea.

Nu există o țintă exactă de reducere a consumului specificată în acest plan, ea urmând să fie agreeată ulterior. Va fi luat în calcul consumul mediul al unei ţări în perioada 2016-2021.

Citește și: China ameninţă SUA cu „măsuri ferme şi puternice” dacă Nancy Pelosi vizitează Taiwanul

„UE se află acum într-o situaţie de securitate a aprovizionării cu gaze vulnerabilă. A sosit momentul ca UE să anticipeze riscurile şi să intensifice în mod proactiv pregătirea pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale”, se arată în proiect.

Un purtător de cuvânt a declarat marţi că Comisia îşi bazează planurile de urgenţă pentru aprovizionarea cu gaze de iarnă pe ipoteza că Rusia ar putea reduce complet livrările către Europa. Proiectul de document spune că o întrerupere totală a livrărilor de gaze ruseşti, combinată cu o iarnă rece, ar putea reduce PIB-ul mediu al UE cu 0,9-1,5%, dacă ţările nu s-ar pregăti în avans.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.