Erdogan și Putin concurează pentru controlul Afganistanului după retragerea SUA

DE Adina Mutăr | 21.07.2021 - 20:15
Erdogan și Putin concurează pentru controlul Afganistanului/Foto: aa.com.tr

Turcia are în vedere operarea aeroportului din Kabul și este pregătită să inițieze procesul de pace cu talibanii, a declarat marți președintele turc, Recep Tayyip Erdogan. Președintele rus, Vladimir Putin, a desfășurat tancuri T-72 la granița Tadjikistanului cu Afganistan.

SHARE

„La fel cum talibanii au purtat unele tratative cu Statele Unite, ar trebui să aibă astfel de discuții și cu Turcia, mult mai confortabil”, a declarat președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Referindu-se la discuțiile cruciale de pace afgane din Doha, Qatar, Erdogan a precizat că există și alte alternative.

„Cred că vom folosi bine acest proces, dar există și alte alternative și în prezent lucrăm la acestea. Turcia are în vedere gestionarea operațiunilor de pe aeroportul din Kabul, dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Acum există o nouă eră. Trei autorități principale sunt aici: NATO, SUA și Turcia”, a precizat Erdogan, adăugând că Turcia va avea nevoie de sprijin „financiar și administrativ” în timpul acestui proces.

Luptele intense dintre forțele afgane și talibani continuă pe fondul retragerii trupelor străine din țară. Președintele american Joe Biden a declarat că misiunea militară americană în Afganistan se va încheia la 31 august.

Discuțiile dintre SUA și Turcia privind securitatea aeroportului din Kabul în urma retragerii SUA rămân în curs.

Ankara conduce operațiunile militare și logistice în aeroportul din Kabul de șase ani ca parte a Misiunii de Sprijin condusă de NATO.

Cel puțin trei rachete au aterizat în apropierea palatului prezidențial afgan, marți, în timp ce liderul țării, Ashraf Ghani, celebra împreună cu oficiali de rang înalt sărbătoarea musulmană Eid al-Adha.

„Talibanii au dovedit din nou că nu au intenți de a face pace", a spus președintele.

De partea cealaltă, Rusia se pregătește de o eșuare a tratativelor de pace considerând că este posibilă preluarea puterii de către talibani.

Citește și

Rusia a adus tancuri T-72 la 20 de kilometri de granița cu Afganistanul

Trei rachete au țintit palatul prezidențial de la Kabul, unde Ashraf Ghani ținea un discurs

 

Potrivit trimisului special prezidențial al Rusiei pentru Afganistan, Zamir Kabulov, dacă nu se observă progrese reale în procesul de reconciliere națională, echilibrul politic-militar din Afganistan va favoariza talibanii.

„Și apoi preluarea țării de către talibani va deveni o perspectivă foarte reală", a subliniat Kabulov.

„Mișcarea talibană (în afara legii în Rusia) nu este în stare deocamdată să pună mâna pe orașele mari din Afganistan, dar avansează, iar acest lucru trebuie oprit”, a spus Zamir Kabulov, care este și director al celui Departamentului pentru Asia din Ministerul de Externe.

Moscova a anunțat efectuarea mai multor exerciții în contextul tensiunilor regionale generate de ofensivele talibanilor și de retragerea SUA din regiune, desfășurând tancuri T-72 în apropierea graniței Tadjikistanului cu Afganistan.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te