Erdogan reagită apele din Cipru: „O soluţie cu două state sau nimic”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.07.2021 - 17:02
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi-a reafirmat, în timpul unei vizite în Ciprul de Nord, ataşamentul pentru soluţia cu două state. / Foto: dailysabah.com

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi-a reafirmat, în timpul unei vizite în Ciprul de Nord, ataşamentul pentru soluţia cu două state şi a acuzat guvernul cipriot-grec de "necinste" în soluţionarea divizării insulei mediteraneene.

SHARE

De la invazia de către armata turcă în 1974, insula este divizată între Republica Cipru (stat suveran membru al Uniunii Europene), care îşi exercită autoritatea în sud, şi Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), autoproclamată în 1983 şi recunoscută doar de Ankara, în nord, aminteşte France Presse.

Citește și: Vaccinul anti-COVID: 87% eficient pentru cardiaci, 81% la diabetici, 86% în cazul persoanelor obeze

Erdogan vrea recunoașterea internațională a Ciprului de Nord

"Un nou proces de negociere se poate relua doar între două state", a declarat el în timpul unui discurs în Nicosia de Nord. "Pentru aceasta, trebuie confirmate suveranitatea şi un statut egal" cu cel al Republicii Cipru, a insistat el.

"Nu se pot realiza progrese în negocieri fără a accepta că există două popoare şi două state (...). Nu putem pierde cincizeci de ani pe modele a căror invaliditate a fost dovedită", a adăugat el.

După eşecul mai multor serii de negocieri, în special cele din 2017, desfăşurate sub auspiciile ONU la Crans-Montana (Elveţia), Erdogan apără aşa-numita soluţie cu două state, ce implică recunoaşterea de către comunitatea internaţională a Ciprului de Nord.

Citește și: Rapper-ul Tudor Sișu, despre educație și digitalizare: „Aș opri comunicarea virtuală 20 de ani”

47 de ani de la invadarea Ciprului de către Turcia

În vizită în insulă pentru a marca 47 de ani de la invadarea Ciprului de către Turcia, ca reacţie la o lovitură de stat vizând alipirea insulei la Grecia, Erdogan i-a acuzat pe ciprioţii greci de "blocarea drumului către orice soluţie".

"Ciprioţii greci insistă să adopte o postură maximalistă, nesinceră şi incompletă, care este deconectată de realitate (...). Nu sunt sinceri", a acuzat el în faţa unei mulţimi care îl aclama şi flutura steagurile Turciei.

De asemenea, el a insistat asupra "minciunilor" Uniunii Europene, care a avertizat că "nu va accepta niciodată o soluţie cu două state".

Marţi, la 5.30 (2.30 GMT), Nicosia, capitala Republicii Cipru, în sud, s-a trezit în sunetele sirenelor care au marcat începutul invaziei turce la 20 iulie 1974.

În nord, avioane turceşti au desenat pe cer semiluna şi steaua drapelului turc şi a celui cipriot turc, în timp ce Erdogan urmărea defilarea forţelor turce staţionate în această parte a insulei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te