Erdogan trece de partea lui Putin. După gaze, acum Turcia ajută Rusia să-și exporte și cerealele

DE Adina Mutăr | Actualizat: 31.08.2023 - 08:00
După gaze, acum Turcia ajută Rusia să-și exporte și cerealele - Foto: ukrinform.net (imagine cu caracter ilustrativ)

Erdogan trece de partea lui Putin. După gaze, acum Turcia ajută Rusia să-și exporte și cerealele. În timpul vizitei sale la Moscova din 31 august și 1 septembrie, Ministerul Afacerilor Externe al Turciei va discuta propunerea Rusiei de a exporta cereale cu participarea Qatarului

SHARE

Erdogan trece de partea lui Putin. După gaze, acum Turcia ajută Rusia să-și exporte și cerealele, după ce Moscova s-a retras din Inițiativa Mării Negre.

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a comunicat că Hakan Fidan și omologul rus Serghei Lavrov lucrează la parametrii de implementare a „inițiativei lui Vladimir Putin”.

Erdogan trece de partea lui Putin. După gaze, acum Turcia ajută Rusia să-și exporte și cerealele

Aceasta constă în furnizarea către Turcia a un milion de tone de cereale rusești la un preț preferențial „cu sprijinul financiar al Qatarului” pentru prelucrare în întreprinderile turcești și trimitere în țările care au cea mai mare nevoie.

„Considerăm acest proiect ca o alternativă optimă de lucru la Acordul Mării Negre”, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, potrivit European Pravda.

„Trebuie menționat că în perioada de valabilitate a Acordului pentru cereale, Ucraina a exportat peste 30 de milioane de tone de cereale”, ceea ce a fost în dezavantajul Rusiei și a constituit motivul pentru care s-a retras.

Noul acord pus la cale de Turcia și Rusia privind exportul de cereale rusești este dezavantajoasă pentru Ucraina și țările implicate în exportul de cereale, inclusiv România.

Un astfel de acord este periculos pentru Kiev pentru că, în primul rând, va permite Moscovei să legitimeze exportul de cereale furate din teritoriile ocupate ale Ucrainei, iar în al doilea rând, îi va limita capacitatea de a ataca navele de război rusești din Marea Neagră.

Șeful Ministerului de Externe al Turciei, Hakan Fidan, a subliniat că acordul de cereale nu a avut nicio alternativă în timpul vizitei sale la Kiev săptămâna trecută.

Turcia ajută mașina de război a Rusiei 

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan urmează să viziteze Rusia în septembrie pentru a discuta problema cu președintele rus Vladimir Putin.

Astfel, Turcia, urmărindu-și propriile interese, ajută mașina de război a Rusiei.

Citește și: Schema secretă prin care gazul rusesc intră în Europa de Est, afectând interesele României

La 17 iulie, Rusia a anunțat suspendarea acordului de cereale și a amenințat cu „riscuri” țările ce au decis să continue inițiativa fără participarea Federației.

„Riscurile” erau bombardarea masivă a infrastructurii portuare din Odesa și a porturilor dunărene de unde plecau cerealele din Ucraina.

Citește și: VIDEO Cum a atacat armata lui Putin porturile dunărene distrugând cerealele destinate României

Alte acorduri între Turcia, Bulgaria și Ungaria par a face parte dintr-o schemă complexă și opacă prin care gazele rusești tranzitând Turcia vor inunda Europa Centrală și de Est, o problemă ce, de asemenea, va fi discutată de Erdogan cu Putin.

Volumele ce tranzitează Turcia provin din Rusia, la care Turcia este conectată prin diverse conducte și care a recunoscut deschis că vrea să devină un hub de gaze.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te